Home » Blog » Werkbank » Werkbank bouwtekening: waarom je soms zelf de beste spullen maakt

Werkbank bouwtekening: waarom je soms zelf de beste spullen maakt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Een goede werkbank bouwtekening, waar vind je die?

Als je net zo’n fanatieke klusser bent als ik, wil je enkel de beste spullen. En om eerlijk te zijn: veel van dat gekochte spul is het hem niet. Óf het is binnen een paar jaar kaduuk óf het is niet te betalen. En soms helaas ook allebei.

Voor mij zit er dan maar één ding op: zelf een werkbank maken. Eentje die robuust, praktisch en duurzaam is.

Je wil net als ik waarschijnlijk een werkbank maken die je nog jaren kan gebruiken. Ik stel dan ook met veel plezier mijn werkbank bouwtekening beschikbaar. Dan maak ook jij een werkbank waar je echt goed aan kan werken, jaar na jaar. En wie weet je kinderen of kleinkinderen na jou.

Let op: deze werkbank ziet er niet per se hip en trendy uit. Voor mij is dat geen vereiste – hij moet gewoon oersterk en praktisch zijn. Ik wil namelijk een werkplek waar ik écht lekker aan kan werken.

Maarre… ben jij wél gehecht aan hoe het eruitziet: geef hem een likje verf of olie en zet een paar knappe handgrepen op de laden. Wereld van verschil 😉

Stappenplan

Voor je een werkbank kunt maken is het belangrijk om de juiste stappen te volgen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn wel erg belangrijk. Je moet voor je kun gaan bouwen eerst de volgende voorbereidende stappen volgen:

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen bepalen
 3. Bouwtekening zoeken
 4. Materialen kopen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Waar ga je de werkbank zetten in je schuur of garage? De beschikbare ruimte is een belangrijke factor voor de locatie die je kiest.

Wat wil je nog meer kwijt kunnen in je schuur of garage? Een gereedschapskast, afkortzaag, zaagtafel? Dit neemt alles allemaal ruimte in.

Het is daarom handig om vooraf even een indeling te tekenen. Hierin zet je alle bestaande gereedschappen en kasten die op de vloer moeten staan op. Teken dit als blokjes. Zoals bijvoorbeeld het plaatje hier onder

Garage indeling maken als werkplaats
Garage indeling maken als werkplaats

Wil je het echt goed aanpakken kun je ook nog een afzuigsysteem maken. Voor de meeste doe-het-zelvers zal dit echter te ver gaan. Je werkplaats kan natuurlijk ook veel groter zijn dan hierboven getekend. In dat geval heb je veel meer mogelijkheden. Een echte werkplaats is de droom van iedere doe-het-zelver 🙂

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen

Nu je de gewenste locatie weet kun je aan de hand daarvan de gewenste afmetingen bepalen. Wat is de gewenste lengte van je werkbank? Hoe langer hoe meer werkruimte je hebt. Het is ideaal onder het werkblad een opberg ruimte te maken.

Ook kun je er bijvoorbeeld een ladenkast onder maken of boorden voorzien. Handig voor je gereedschappen, schroeven en kleine onderdelen. Op die manier ga je creatief met de ruimte onder je werkbank om. Aan de wand boven je werkbank kun je een gereedschappenwand maken. Zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar.

Stap 1.3: Werkbank bouwtekening zoeken

Je weet dat je op een site over bouwtekeningen, heel veel informatie gaat vinden over bouwtekeningen. Dat is dan ook hier het geval, want ik ben, zoals je mogelijk al had verwacht, van mening dat je echt niet zonder een bouwtekening aan het werk moet gaan.

Met de werkbank bouwtekening, kan je een sterke werkplek maken waar je nog jaren op kunt rekenen. Geen zwakke constructie of een lelijk ding. Nee, een betrouwbare werkbank waar wij klussers zo van houden.

Jij kunt ook van de werkbank bouwtekening gebruik maken. Voordat je dat doet, is het wel zo prettig om te weten welke informatie er op zo’n bouwtekening te vinden is.

Informatie

Ik leg in drie bullet points uit, wat jij aan een werkbank bouwtekening hebt.

 1. Je weet precies wat je moet doen en wanneer. Per actie, is een stap toegewezen waardoor je ziet staan wat je op dat moment moet doen. Het maken van een meubel of in dit geval een werkbank kan alleen als het in de juiste volgorde gebeurt. Daarom is het zo belangrijk dat de stappen netjes gevolgd worden.
 2. Op de werkbank bouwtekening staat exact beschreven welke materialen er nodig zijn en in welke afmetingen. Geen gepriegel met maten en te lange planken of te kleine schroeven. Je weet vooraf al welke spullen je nodig hebt, zodat je goed aan het werk kunt als het eenmaal zover is.
 3. Een ander handig aspect van de werkbank bouwtekening, is dat je altijd kunt zien hoe de werkbank er uiteindelijk uit komt te zien. Als je weet waar je naar toe werkt, weet je ook precies hoe je moet werken. Ook is het ontzettend handig dat je vooraf al kunt inschatten hoeveel ruimte je nodig hebt.

Er is dus eigenlijk geen reden verzinnen waarom je niet met een werkbank bouwtekening zou moeten werken! Ga daarom naar het ledengedeelte en download de gewenste tekening. Druk deze bouwtekening af en leg hem in de buurt.

Stap 1.4: Materialen kopen

Op elke tekening staat een handige materialenlijst. Aan de hand van deze lijkt kun je materialen bestellen. Materialen kun je op verschillende plaatsen kopen. Dit kan via een bouwmarkt, houthandel of online.

Stap 1.4.1: Materialen kopen via bouwmarkten

Om je materialen via een bouwmarkt kopen is geen probleem. Alle materialen zijn bij de meeste bouwmarkten gewoon beschikbaar. Wat echter wel een probleem is dat de prijzen zo hoog zijn. Je moet zelf om je materialen. Laat je ze afleveren dan betaal je meestal erg veel.

De kwaliteit van de materialen laat best wel te wensen over. Let bij het kopen van bijvoorbeeld balken erop dat deze niet krom of schelf zijn.

Nog een nadeel is dat bouwmarkten maar een beperkt aantal lengtes in hun assortiment hebben.

Stap 1.4.2: Via een houthandel je materialen kopen

Kopen via een houthandel is makkelijk mits hij in de buurt zit. De meeste houthandels hebben een ruim assortiment aan verschillende lengtes. Wat prijzen betreft liggen deze meestal wel wat gunstiger dan bij bouwmarkten. Al is het verstandig om altijd te vergelijken. Een nadeel is dat je zelf je hout op moet halen.

Wil je het thuis geleverd hebben dan kost het je best aardig veel.

Stap 1.4.3: Materialen online kopen

De makkelijkste en goedkoopste optie is online via internet bestellen. Je kunt dan zelf de prijzen heel goed vergelijken vanuit huis. De gewenste materialen worden thuis afgeleverd. Verder heb je de materialen de andere dag al in huis en dan kun je aan de slag. Het scheelt je ook nog veel tijd al met al.

Bouwen

Wanneer je de materialen eenmaal hebt kun je aan de hand van de gedownloade bouwtekening de werkbank maken. Zorg dat je de gereedschappen zoveel mogelijk overzichtelijk in je buurt hebt. Werk zoveel mogelijk op een vlakke vloer.

Voor je de werkbank gaat bouwen is het goed om na te gaan of de vloer waterpas is. Is deze niet waterpas dan kun je daar rekening mee houden tijdens de bouw.

Volg alle stappen op de tekening stap voor stap dan kan het niet mis gaan.

Afwerking

Nu je alles klaar hebt kun je het hout voorzien van een beschermende laag. Dit doe je dan tegen het indringen van vocht. Je kunt hiervoor rauwe lijnolie gebruiken. Deze olie is een middel dat van oudsher al gebruikt wordt voor werkbanken.

Een voordeel hiervan is dat het je werkbank wat ruw maakt. De werkbank moet niet te glad zijn. Je werkstuk zou hierdoor te makkelijk van het blad glijden.

Hoeveel tijd ben ik aan dit project kwijt?

Afhankelijk van jouw ervaring met doe-het-zelf projecten, ben je weinig of net wat meer tijd kwijt aan dit project. Als je al vaker hebt gewerkt met mijn bouwtekeningenpakket, zal je er zeker minder lang over doen om een werkbank te maken.  Als dit de eerste keer is, dan zal je alsnog in een prima tijdsbestek met de werkbank bouwtekening dit project kunnen afronden.

Hoe vaker je met bouwtekeningen werkt, hoe beter je er ook in wordt. Daarom is het tijd om snel kennis te maken met het pakket van Fred’s Bouwtekeningen.

Bouwen aan prachtige meubels met Fred’s Bouwtekeningen

De werkbank bouwtekening downloaden? Dat kan bij Fred’s Bouwtekeningen! In het enorme pakket met duizenden tekeningen is onder andere, in verschillende afmetingen, de tekening voor een werkbank te vinden.

Deze bouwtekening helpt je bij het gehele proces, waardoor je eigenlijk een partner tijdens dit project hebt. Het zal daardoor veel makkelijker worden om een werkbank te maken.

Natuurlijk is de werkbank bouwtekening niet alleen in dit pakket te vinden. Ook zijn er tekeningen voor stoelen, bedden en tuinmeubels te vinden. Duizenden projecten zijn binnen handbereik, dus je moet snel lezen wat je allemaal kunt doen met dit pakket!

Werkbank bouwtekening
Werkbank bouwtekening uit ons premiumpakket

Werkbank kopen of maken?

Twijfel je nog wat je wilt gaan doen? Hier een overzicht van de voor en de nadelen van maken ten opzichte van kopen

Voordelen van kopen

 1. Snel in huis
 2. Geen bouwtekening nodig

Nadelen van kopen

 1. Erg duur
 2. Kwaliteit valt vaak tegen
 3. Beperkt in de gewenste afmetingen

Wanneer je een werkbank wilt kopen waar doe je dit dan?

Je kunt op verschillende manieren een werkbank kopen. Zo kun je naar een bouwmarkt gaan in de buurt alleen het nadeel is dat je daar veel betaald en er zelf om moet. Het is handiger om te bestellen via internet. Dan wordt alles netjes thuis afgeleverd. Maar waar kun je dan het beste kopen? Kijk eens hier. Dit is de webwinkel met het grootste aanbod en de beste leverings en garantie voorwaarden.

De voordelen van zelf maken

 1. Beste kwaliteit
 2. Heel goedkoop
 3. Elke gewenste maat
 4. Leuk om te maken geeft veel voldoening

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Je bent wat klustijd kwijt.
 2. Een bouwtekening is noodzakelijk. Hiervoor hebben wij de oplossing voor je zoals je al hebt kunnen lezen in dit artikel.

Mijn conclusie zou zijn een beetje doe-het-zelver maakt zijn werkbank zelf.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Zet het in een reactie onder dit bericht ik ben benieuwd

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…