Home » Blog » Een eigen zwembad in de tuin

Een eigen zwembad in de tuin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een prive zwembad in de tuin is voor veel mensen een droom. De meesten zullen het bij een droom houden, omdat ze denken dat zwembaden financieel niet bereikbaar zijn voor hen. Dit is een misverstand.

Uiteraard, een volledig ingebouwd zwembad kan prijzig zijn, maar niet alle zwembaden zijn geheel onbetaalbaar. Tevens zijn er tegenwoordig vele alternatieven voor een inbouw zwembad. En dan hebben we het niet over een kinder zwembad of baby zwembad, maar een volwaardig zwembad voor in de tuin die door iedereen te gebruiken is.

Zwembaden water

Zwembaden water

Zwembad kopen of zelf zwembad maken?

Wil je in de tuin een zwembad plaatsen, dan kun je kiezen om een zwembad te kopen of zelf een zwembad te maken. Een derde optie is eventueel een zwembad op maat te laten maken door experts. In het laatste geval gaat het meestal om een professioneel inbouw zwembad.

Waarom zwembad kopen?

Wanneer je een zwembad gaat kopen, dan zal dit meestal gaan om een opbouw zwembad. Van een opzet zwembad zijn er verschillende types te koop, die altijd zelf gemakkelijk op te bouwen zijn.

In de winter kan een dergelijk zwembad gemakkelijk afgebroken worden. Afhankelijk van het materiaal is het in sommige gevallen mogelijk om een opbouw zwembad in de grond te graven, zodat je toch over een inbouwzwembad beschikt.

Een opbouw zwembad kopen is in de regel goedkoper dan een inbouw zwembad. Je bent ook geen tijd kwijt aan het ontwerpen en bouwen van een zwembad.

Waarom zelf een zwembad maken?

Kies je voor zelf een zwembad bouwen, dan kies je voor vrijheid. Voorwaarde is wel dat je handig moet zijn en weten wat welke eisen er aan het zwembad gesteld worden.

Bij het kopen hoef je hier geen kennis van te hebben, want een gekocht zwembad is meestal compleet met alle materialen. Het voordeel bij een zelfbouw zwembad is dat je zelf het zwembad kunt ontwerpen.

Bouwtekeningen zwembad - Rond

Bouwtekeningen zwembad – Rond (tekening zit in de palletgids)

Wil jij een bijzondere vorm zwembad in de tuin? Alles is mogelijk. Laat je wel heel goed informeren over de mogelijkheden van materiaalgebruik. In principe kun je een zelf een zwembad aanleggen voor iedere prijs die jezelf wilt.

Welke soorten zwembaden zijn er?

Meer dan ooit is het mogelijk om een zwembad in je tuin te plaatsen. De keuze uit de verschillende soorten zwembaden is groot. Of je nu een zwembad koopt of zelf gaat bouwen, in iedere tuin past wel een bepaald type zwembad.

Opblaasbare zwembaden

Een zwembad opblaasbaar is het meest bekende type zwembad. Het is ook het meest simpele soort zwembad en iedereen kent de meeste eenvoudige types als kinder zwembad. Wil je een opblaasbaar zwembad kopen, dan moet je eerst afwegen of het ook als kinder zwembad gebruikt gaat worden, of dat je er met het hele gezin van wilt genieten.

Een kinder zwembad is meestal een zwembad rond formaat met een lage rand. Kinderen kunnen hier gemakkelijk overheen stappen en het badje is niet diep. Koop je een groot opblaasbaar zwembad, dan heb je te maken met een hoog en diep zwembad. 

Een zwembad opblaasbaar is het goedkoopste zwembad dat er te krijgen is. Voor een laag baby zwembad betaal je tussen de € 10,- tot € 50,-. Ga je voor een groot opblaas zwembad voor het hele gezin, dan lopen de prijzen op vanaf € 200,- tot soms wel meer dan € 1.000,-.

Voordelen opblaasbaar zwembad

Een opblaasbaar zwembad is goedkoop en zeer gemakkelijk in gebruik. Opblaasbare kinder zwembaden zijn gemakkelijk te vullen en leeg te laten lopen. Voor kinderen zijn ze ook zeer veilig in gebruik, want het is niet diep.

Dit is anders voor de grotere opblaasbare zwembaden. Dit zijn volwaardige zwembaden waar je met het hele gezin in kunt zwemmen. Deze zwembaden zijn wat meer werk om op te zetten, maar het voordeel is wel dat ze altijd weer goed op te bergen zijn in de winter.

Nadelen opblaasbaar zwembad

Het grootste nadeel is natuurlijk dat een zwembad opblaasbaar gevoelig is voor scheuren. Dit hangt overigens wel van de kwaliteit van het zwembad af. Een kinderzwembad zal hier gevoeliger voor zijn dan een groot opblaasbaar zwembad dat uit dikkere materialen bestaat. Het zwembad is dan goed bestand is tegen scheuren.

Voor een groot zwembad moet je ook rekening houden met extra zwembad onderdelen, waardoor het zwembad duurder is in aanschaf. Zo zul je een trapje erbij moeten kopen om in het zwembad te geraken. Een zwembad met pomp en filter maakt het ook duurder, maar hierdoor wordt het water wel gefilterd.

Prefab zwembaden

Een prefab zwembad komt al wat dichter in de buurt van een eigen ingebouwd zwembad. Het zwembad is meestal een polyester zwembad die volgens een mal ontstaan is. Meestal kun je kiezen uit diverse vormen, zoals rechthoekig, ovaal, rond of een zelfgekozen vorm.

Een prefab zwembad moet je dus bestellen of laten maken, waarna het zwembad in zijn geheel in de grond geplaatst kan worden. Je hebt dus echt een inbouw zwembad. De prijs is afhankelijk van de grootte, de vorm, maar ook de bereikbaarheid, omdat het zwembad in zijn geheel geplaatst moet worden.

Er zijn enkele kleine standaardmodellen die relatief goedkoop zijn en beginnen bij rond de € 2.000,-. Voor een groot prefab zwembad rechthoekig kan de prijs zelfs oplopen tot meer dan € 20.000,-.

Voordelen prefab zwembad

Met een prefab zwembad heb je echt een volwaardig ingebouwd zwembad in de tuin. Een polyester zwembad is sterk materiaal en omdat het zwembad uit één geheel bestaat, heb je nergens naden of kieren en dat verkleint de kans op lekkages. Fabrikanten van prefab zwembaden hebben meestal een uitgebreid aanbod aan verschillende modellen.

Nadelen prefab zwembad

Het nadeel van een prefab polyester zwembad, is dat het materiaal wel sterk is, maar gevoelig voor verkleuring door uv-licht en chloor. Ben je veeleisend betreffende de vorm en inhoud van het zwembad, dan zul je waarschijnlijk teleurgesteld zijn in het aanbod. Het zijn veelal standaard modellen en er zijn maar weinig fabrikanten waar je een prefab zwembad op maat kunt laten maken.

Stangenbaden

Een zwembad met stangen wordt meestal een frame zwembad genoemd. Het kenmerk is dat de buitenzijde bestaat uit een frame van metalen of kunststof stangen. Hierin komt dan het zwembad te hangen dat bestaat uit een zeil van pvc. De stangenbaden zijn in veel verschillende vormen te koop.

Wanneer je geen opblaasbaar zwembad wilt, kan een stangenbad een goed alternatief zijn. Het zijn vrijwel altijd diepere baden, dus geschikt om door meerdere volwassen personen te gebruiken. Afhankelijk van de afmetingen kost een stangenbad tussen € 500,- tot wel € 5000,-.

Voordelen stangenbad

Het voordeel van een stangenbad is dat je niet te maken hebt met een stug zwembad. De bodem en zijkanten van het zwembad bestaan uit flexibel polyester met een pvc buitenlaag. Hierdoor beweegt het zwembad als het ware mee met het water en de zwemmers in het zwembad. Een stangenbad kan ook weer gemakkelijk afgebroken en opgeborgen worden.

Nadelen stangenbad

Het opzetten van een stangenbad kan lastig zijn. Veel mensen doet het misschien denken aan het opbouwen van een tent, door het opzetten van een frame. Je moet altijd goed letten op de kwaliteit van het frame. Er hoeft maar één stang stuk te zijn en het gehele zwembad is onbruikbaar geworden.

Elementen zwembad

Een elementen buitenbad lijkt op die van bouwkundig zwembad. De ingegraven vloer is meestal van beton en elementen die uit verschillende soorten materialen kunnen bestaan, dienen voor de wand. Tegenwoordig zijn speciale bouwblokken te koop, waarmee de wanden afgewerkt worden.

Na het opbouwen van de wanden, wordt er een speciale folie over aangebracht die het zwembad waterdicht maakt. De zwembadranden worden afgewerkt, waardoor je een zeer fraai ogend zwembad in de tuin hebt staan. V

oor mensen die een mooie ingebouwd zwembad zelf willen bouwen, is een elementen zwembad een goed alternatief. Wel een prijzig alternatief. Afhankelijk van de grootte, moet je er rekening mee houden dat de prijs start vanaf € 20.000,-.

Voordelen elementen zwembad

Het voordeel van een elementen zwembad is dat je je eigen vorm kunt bepalen en dat het zwembad ook zelf goed te bouwen is. Wanneer het zwembad volledig is afgewerkt heb je ook daadwerkelijk een zeer mooi zwembad.

Nadelen elementen zwembad

De prijs van een elementen zwembad is aan de hoge kant. Het is nauwelijks goedkoper dan de goedkopere versies van een bouwkundig zwembad, waarbij de wanden op dezelfde wijze of met beton bedekt worden.

Bouwkundige zwembaden

Wanneer we het over een echt ingebouwd zwembad in de tuin hebben, dan gaat dit over een bouwkundig zwembad. Bouwkundige zwembaden laat je in de tuin ingraven en gaan een leven lang mee. Er zijn nagenoeg geen beperkingen, want het zwembad wordt volledig op maat gemaakt en kan alle vormen en dieptes hebben en kan bestaan uit verschillende afwerkingen.

De vorm van het zwembad wordt uitgegraven en er wordt een betonnen vloerplaat gegoten. In de wanden en vloeren worden leidingen en verlichting ingebouwd. Daarna worden de wanden gestort, die meestal van beton zijn. Ook andere materialen zijn mogelijk.

Als laatste wordt het zwembad van binnen afgewerkt. Dit kan met diverse materialen, zoals tegels, kunststof folie of gespoten polyester of gepolierd beton. Om het zwembad helemaal af te werken wordt het zwembad voorzien van een fraaie rand.

Bij een bouwkundig zwembad dient ook een technische ruimte aanwezig te zijn. Dit kan apart gebouwd worden, maar ook in een tuinhuis of schuur gevestigd zijn. De technische ruimte staat in verbinding met het zwembad en bevat een pomp, filterinstallatie en verwarming.

Reken wel op een gemiddelde prijs van tussen de € 30.000,- en € 40.000,-. Voor extra faciliteiten, zoals een geïntegreerde zwembadafdekking wordt de prijs nog hoger. Dit geldt ook voor zeer specifieke  vormen en dieptes.

Voordelen bouwkundig zwembad

Een bouwkundig zwembad is volledig op maat gemaakt. Eigenlijk is alles mogelijk, van een standaard zwembad rechthoekig tot ronde vormen en trapjes, verhogingen en extra verdiepingen. Je kiest ook zelf de afwerking die jij het mooiste vindt.

Een bouwkundig zwembad moet zeker ook gekoppeld worden aan de waarde van je woning. Een mooi en luxe zwembad zal de waarde van je woning flink doen laten stijgen.

Nadelen bouwkundig zwembad

Het onderhoud van een bouwkundig zwembad is duur. Je hebt als het goed is een technische ruimte met apparatuur, wat energie kost. Vooral de verwarming zwembad kost veel energie. Daarnaast is het aanleggen van een bouwkundig zwembad tijdrovend en mede oorzaak dat een bouwkundig zwembad duur is in aanschaf.

Verder moet je rekening houden met het zwembad onderhoud. Zonder een afdekking ben je regelmatig bezig om vuil en bladeren uit het zwembad te vissen. Je kunt niet net als een opblaaszwembad even al het water er uit laten stromen en vullen met nieuw water, dit is ook veel te duur en onnodig met een bouwkundig zwembad.

Voorgevormde kuipen

Voorgevormde kuipen zijn in feite niets anders dan prefab zwembaden. Het zwembad wordt in de fabriek geproduceerd en in één geheel in de afgegraven kuil in je tuin geplaatst. Een andere benaming voor voorgevormde kuipen is een monoblok zwembad. Een prefab zwembad bestaat meestal uit polyester, maar andere materialen zijn ook mogelijk, zoals inox of keramiek.

Voorgevormde kuipen zijn er in allerlei vormen. Je moet bij plaatsing wel goed voorbereiden door de juiste vorm uit te graven. Daarna kan plaatsing snel gebeuren. Een voorgevormde kuip kost in de regel gemiddeld tussen de € 15.000,- en € 25.000,-.

Voordelen voorgevormde kuip

Een voorgevormde kuip wordt in zijn geheel geplaatst. Wanneer je tuin gemakkelijk bereikbaar is, kan plaatsing ook snel plaatsvinden. Verder heb je een grote keuze in vormen en materialen. Je kunt zelfs kiezen voor kuipen waarin een trap en verlichting is ingebouwd.

Een voorgevormde kuip is een goed alternatief voor een bouwkundig zwembad, vooral ook omdat een kuip goedkoper is. De kwaliteit is mede doordat de kuip naadloos is, zeer goed. Een groot voordeel is dat een voorgevormde kuip nauwelijks onderhoud vergt. Enkel af en toe chloortabletten zwembad in het water gooien om het water schoon te houden.

Nadelen voorgevormde kuip

Hoewel je veel keuze hebt uit het aantal modellen en afwerkingen, is het bijna niet mogelijk om een voorgevormde kuip op maat te laten maken. Wanneer je afwijkende wensen hebt, kun je beter voor een bouwkundig zwembad kiezen. Is je tuin lastig bereikbaar, reken dan op hogere kosten. Eventueel moet de kuip dan met een kraan over je huis heen getild worden.

Bedenk ook bij je keuze voor materiaal, wat het materiaal op de lange termijn doet. Polyester bijvoorbeeld, zal na verloop van tijd gaan verkleuren.

Tegelzwembaden

Een tegelzwembad is niet meer dan een bouwkundig zwembad die afgewerkt is met tegels. Het is dus de afwerking die bepaalt of een bouwkundig zwembad een tegelzwembad genoemd mag worden. De opbouw van het zwembad is hetzelfde als een bouwkundig zwembad, maar de binnenzijde wordt geheel afgewerkt met tegels.

Met tegels heb je meer dan alleen een zwembad om te zwemmen in je tuin. Gebruik je bijzondere tegels, zoals glasmozaïek, natuursteen of met een bijzonder patroon, dan heb je een heel uniek zwembad in de tuin die ook esthetisch zeer fraai oogt. Let er wel op dat een tegelzwembad wat meer onderhoud kan vergen en gevoeliger is.

Tegels die niet vorstvrij zijn, hebben de neiging om te gaan barsten. Let daarom heel goed op de kwaliteit van de tegels. De afwerking met tegels is meer werk en tegels kunnen kostbaar zijn in aanschaf. De prijs voor een tegelzwembad is vergelijkbaar met een bouwkundig zwembad en afhankelijk van het type tegel kan het zelfs duurder zijn.

Voordelen tegelzwembad

Wanneer je als afwerking van een bouwkundig zwembad kiest voor tegels, dan kies je voor een exclusief zwembad met een bijzondere uitstraling. Je hebt dan zeker een zwembad die je in geen andere tuin zult aantreffen.

Nadelen tegelzwembad

Tegels kunnen gevoelig zijn voor vorst. Je moet dus altijd vorstvrije tegels nemen voor het zwembad. Ook natuursteentegels kunnen gevoelig zijn aan een te langdurige blootstelling van chloorwater.

Betonnen zwembad

Ook een betonnen zwembad is een vorm van een bouwkundig zwembad, waar enkel beton voor gebruikt wordt. Het beton kan op verschillende wijzes worden aangebracht. Het beton kan ter plaatse gegoten worden tussen een bekisting of er kan gebruik gemaakt worden van betonblokken.

Een andere mogelijkheid is een zwembad van spuitbeton. Dit is vooral zeer geschikt bij ongebruikelijke vormen. Voor een volledig betonnen afwerking van het zwembad, hoef je niet te kiezen voor een andere vorm van afwerking. Met gepolierd beton, wordt het beton gladgeschuurd en hoeft niet meer afgewerkt te worden. Dit is tevens ook kostenbesparend.

De prijs van een betonnen buitenbad komt overeen met een bouwkundig zwembad, maar kan ook iets goedkoper uitpakken omdat je geen verdere afwerking nodig hebt.

Voordelen betonnen zwembad

Een betonnen zwembad is zeer sterk en bestand tegen alle weersomstandigheden. Tevens is het grote voordeel dat het plaatsen enkel uit het gieten of spuiten van beton bestaat en eventueel het gladschuren. Plaatsing is dus gemakkelijker en nadien heb je er nauwelijks nog onderhoud aan.

Nadelen betonnen zwembad

Een betonnen zwembad kan iets minder comfortabel zijn. Beton is hard materiaal en voelt heel anders aan dan bijvoorbeeld een kunststof zwembad. Je kunt je onderwater flink aan beton stoten. Ook lekker tegen de rand aanliggen zal minder prettig zijn met een harde betonondergrond.

Zwemvijvers

Wil je naast een zwembad ook genieten van een mooie vijver in de tuin? Overweeg dan eens een combinatie met een zwemvijver. Een zwemvijver is een natuurlijk aangelegde vijver in de tuin, maar dan groter en dieper, zodat je er ook in kunt zwemmen.

Chloortabletten zwembad heb je in een zwemvijver niet nodig, want je maakt gebruik van een biologisch zuiveringssysteem. Een zwemvijver moet je namelijk indelen in een zwemgedeelte en een filtergedeelte. In het zwemgedeelte kun je vrij rondzwemmen en in het filtergedeelte staan planten en liggen poreuze stenen om de vijver op een natuurlijke wijze te filteren. Met een pomp kun je het gefilterde water in het zwemgedeelte laten pompen.

In tegenstelling tot een echt zwembad, liggen de prijzen van een zwemvijver een stuk lager, gemiddeld tussen de € 10.000,- en € 15.000,-. Je kunt de zwemvijver nog uitbreiden met een zandfilter en met een zwembad stofzuiger kun je de vijver goed schoon houden.

Voordelen zwemvijver

Een zwemvijver dient om te zwemmen, maar geeft je tuin ook een natuurlijke aanblik. Of je nu een opbouw zwembad of een inbouw zwembad hebt, het oogt kunstmatig. Dit is met een zwemvijver nooit geval en het past ook bij iedere woning.

In vergelijking met een zwembad heb je ook veel minder onderhoud aan een zwemvijver. Het is zelfs mogelijk om een zwembad verwarming te installeren, zodat je ook in beperkt warm vijverwater kunt zwemmen.

Nadelen zwemvijver

Algen zijn altijd een risico voor alle soorten vijvers en dus ook voor een zwemvijver. Het water zal voor het oog nooit zo helder zijn als zwembadwater, maar kan toch schoon zijn. Er zijn gelukkig producten die algen bestrijden en voorkomen.

Omdat een zwemvijver natuurlijk is aangelegd, kun je ook last krijgen van insecten en kikkers bij je vijver. Een ander nadeel is dat je niet de gehele zwemvijver tot je beschikking hebt om te zwemmen. Een gedeelte moet vrij blijven om het water te filteren.

Zelfbouw zwembaden

Helemaal in opkomst zijn tegenwoordig de zelfbouw zwembaden. Ga je zelf zwembad bouwen, dan is een zelfbouw zwembad een ideaal alternatief om snel en gemakkelijk je eigen inbouw zwembad in de tuin te plaatsen. Een zelfbouw zwembad bouw je met polystyreen blokken oftewel blokken met piepschuim bolletjes.

De blokken zijn gemakkelijk op te bouwen en je kunt er iedere vorm zwembad mee creëren. Aan één zijde zijn de blokken vlak, voor afwerking met pvc of een folie. De andere zijde is ruw en deze zijde wordt met cement verbonden. Met een groef- en tandverbinding  kunnen de blokken gemakkelijk op elkaar gebouwd worden, waarna er beton in gestort kan worden. Je hoeft geen wanden te cementeren en een zelfbouw zwembad bouwen vergt geen zwaar werk.

Voor een groot rechthoekig zwembad van polystyreen blokken betaal je gemiddeld tussen de € 4.500,- en € 6.000,-. Beduidend goedkoper dus dan een bouwkundig zwembad, maar toch met dezelfde mogelijkheden.

Zelfbouw zwembad
Bouwtekeningen zwembad – type A (tekening zit in de palletgids)

Voordelen zelfbouw zwembad

Een zelfbouw zwembad is één van de gemakkelijkste methodes om zelf een volwaardig inbouw zwembad te bouwen. De polystyreen blokken zijn zeer licht, waardoor je niet zwaar hoeft te tillen. Daarnaast is een zelfbouw zwembad heel redelijk geprijsd, zodat het voor iedereen mogelijk is om een zwembad in de tuin te bouwen.

Nadelen zelfbouw zwembad

Het bouwen gaat dan wel gemakkelijk, je wel rekening houden met alle aansluitingen en leidingen in het zwembad. Dit kan de bouw wat bemoeilijken. Het is verstandig om ook hier een aparte technische ruimte te maken, zodat het zwembad professioneel gefilterd en verwarmd kan worden.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Merken zwembaden

Wil je een zwembad kopen, dan heb je keuze uit diverse soorten zwembadmerken. Bij het kopen van een zwembad gaat het meestal om opbouwzwembaden. Je hebt dan ook een grote keuze uit verschillende soorten opbouw zwembaden. Per merk kan de kwaliteit verschillen, maar de meeste merken leveren goede kwaliteit zwembaden.

INTEX

INTEX is één van de bekendste merken als het gaat om opblaasbare zwembaden en pvc zwembaden. Met een INTEX zwembad heb je altijd een zwembad van uitstekende kwaliteit en voor een zeer goede prijs. Een goede zwembad INTEX wordt geleverd met extra zwembadbenodigdheden, zoals een filterpomp en/of een trap.

Wil je dus een INTEX zwembad kopen, dan heb je een zwembad waar je jarenlang van kunt genieten. De keuze uit soorten zwembaden is groot bij INTEX. Dit begint al met een opblaasbaar kinder zwembad die je voor enkele tientjes al in de tuin hebt staan. Er is ook een opblaasbare INTEX zwembad te koop voor meerdere personen.

Of je nu een INTEX zwembad rond, vierkant of rechthoekig zoekt, een INTEX zwembad kan iedere vorm hebben. In het assortiment heeft INTEX ook een stangenbad in diverse vormen.

Wil je een goed zwembad INTEX die je lang kunt laten staan? Een zwembad met pvc panelen is dan een optie. Het lijkt op een houten zwembad, omdat de panelen een houtlook hebben. Voor een klein zwembadje of een groot zwembad, INTEX heeft het allemaal, inclusief een opblaasbare whirlpool en altijd van hoge kwaliteit.

Fijn is dat je bij INTEX ook altijd terecht kan voor bijpassende zwembadbenodigdheden, zoals een zwembad filter, warmtepomp zwembad of afdekzeil zwembad.

Bestway

Het merk Bestway is geheel gespecialiseerd in stangenbaden. Zelfs het kleinste zwembadje voor kinderen is een stangenbad. Alle ‘volwassen’ zwembaden hebben een frame van stevig corrosiebestendig staal. Het bad zelf, dat in het frame hangt, is van een stevig zwembadfolie en van binnen voorzien van een print.

Bestway heeft diverse afmetingen en dieptes van haar stangenbaden.  Een Bestway zwembad is dusdanig professioneel, dat je er extra zwembad accessoires bijgeleverd krijgt, zoals een zwembadtrap, zwembad overkapping, zwembad chloor houder, zwembad filter of verwarming zwembad.

Welke zwembadbenodigdheden je erbij krijgt, is afhankelijk voor welk type Bestway zwembad je kiest. De prijs is relatief goedkoop, voor € 500,- heb je al een behoorlijk complete stangenbad met alles erop en eraan. De kwaliteit van een Bestway zwembad staat bekend als zeer goed met een hoog gebruiksgemak.

SPA pool

SPA Pool is de ontwikkelaar van een opblaasbare jacuzzi. Sindsdien zijn er ook andere merken die een opblaasbare jacuzzi op de markt hebben gebracht. De SPA Pool jacuzzi staat er in 15 minuten, dankzij een bijgeleverde luchtpomp. In de jacuzzi zitten 120 luchtjets die bubbels creëren en waarmee jij optimaal kunt ontspannen.

Het materiaal van de opblaasbare jacuzzi is van stevig PVC met een extra versteviging. In de jacuzzi is het namelijk de bedoeling dat je met de rug tegen de wand leunt. Er hangt een handig digitaal bedieningspaneel aan het zwembad, zodat je de massagejets zelf kunt instellen. Met de zwembad warmtepomp kies je ook nog eens de temperatuurinstelling, zodat je ook echt van warm water geniet.

Met een speciale connector sluit je een slang op de jacuzzi aan, zodat je het water opnieuw kunt gebruik om bijvoorbeeld je tuin water te geven. Bijgeleverd wordt ook een gronddoek en afdekzeil zwembad. De prijs van de SPA pool jacuzzi is € 649,- en dat is relatief goedkoop t.o.v. van een professionele jacuzzi. Toch hoef je betreffende kwaliteit niet in te leveren, de SPA pool jacuzzi is zeer duurzaam.

Viking Choice

Ben je op zoek naar goedkope zwembaden? Dan moet je het aanbod van Viking Choice eens bekijken. Bij Viking Choice kun je terecht voor een zwembad kinderen, maar ook voor het hele gezin. Je kunt kiezen uit een opblaasbaar zwembad of een opzetzwembad in een frame.

Als een zwembad in tuin kosten niet te hoog mogen zijn, dan maak je met een Viking Choice zwembad een goede keuze, want prijs/kwaliteit staat hier voorop. Naast het zwembad worden er ook veel zwembad accessoires meegeleverd, zoals een zwembad pomp, trapjes, filter of zwembadverwarming.

Grote en goedkope zwembaden van Viking Choice zijn al te koop voor onder de € 200,- en de duurdere zwembaden zijn nog geen € 400,-. Is er dan geen nadeel? Ja, je hebt alleen keuze uit een rond zwembad. Een rechthoekig of ander model biedt Viking Choice niet.

EXIT

Wil je een mooie prive zwembad die groot, stevig en er ook mooi uitziet? Ga dan voor een EXIT zwembad. EXIT heeft een groot assortiment aan diverse soorten stangenbaden. Alle zwembaden zijn voorzien van zwarte stalen poten, waar het zwembad inhangt.

Het zwembaddoek is aan de buitenzijde voorzien van een print, zoals een houtprint of fantasieprint. Alle hoge zwembaden zijn standaard voorzien van een zwembadtrap en er worden meerdere zwembad onderdelen bijgeleverd, zoals een zwembadpomp met een watercirculatiesysteem.

Optioneel en bij sommige EXIT zwembaden zit er standaard een zwembad overkapping bij. Zo houd je het zwembad vrij van bladeren en vuil en kun je het zwembad langere tijd buiten laten staan.

EXIT heeft zelfs een houten zwembad op de markt gebracht voor nog meer sfeer in de tuin. De kwaliteit van EXIT zwembaden is uitstekend en tegen een goede prijs, al betaal je voor de zeer grote zwembaden wel wat meer.

Low budget zwembaden van Lidl, Aldi en Action

Zoek je een goedkope buitenzwembad, dan zul je bij goedkope supermarkten als Lidl en Aldi en discounter Action soms een zwembad aanbieding tegenkomen. Dit zal meestal gaan om de goedkoopste zwembaden van INTEX, Bestway of een merkloos zwembad.

De Lidl heeft standaard een goedkoop Bestway zwembad in de de webshop staan, maar dit is wel een kinder zwembad. De acties voor een zwembad via deze zaken is altijd maar tijdelijk en vaak rond de zomermaanden. Dit kan handig uitpakken als je een zwembad tuin zoekt en je eigen zwembad is stukgegaan. Je kunt dan snel en goedkoop voor een zwembad buiten zorgen.

Omdat het vooral low budget zwembaden betreft, moet je van de kwaliteit nooit al te hoge verwachtingen hebben. De prijs is dan wel goedkoop, maar ga ervan uit dat het zwembad niet langer dan één seizoen meegaat.

Zodiac

Een Zodiac zwembad is opblaasbaar, maar de opblaasbare wand heeft grotere afmetingen dan de standaard opblaasbare zwembaden. Een Zodiac zwembad heeft een zeer brede opblaasbare rand, waardoor het zwembad een opvallend element in de tuin is.

De rand is ideaal voor kinderen op over te klauteren en is hier ook tegen bestand. De brede rand kan ook gebruikt worden om op te liggen en lekker te zonnen. Je kunt een brede Zodiac zwembad gewoon als opblaaszwembad in de tuin neerzetten, maar het zwembad kan ook half ingegraven worden. Dit geeft een nog stijlvoller uitstraling.

De opblaasbare wand van het zwembad houdt de warmte van de zon extra lang vast, zodat de temperatuur van het water gemiddeld 3 graden warmer blijft. Bij het zwembad wordt een zandfilter geleverd, voor altijd schoon water. Zodiac is dusdanig zeker van de hoge kwaliteit, dat je standaard drie jaar garantie krijgt op een Zodiac zwembad.

De kwaliteit is dan wel uitermate hoog, dit geldt ook voor de prijs die ligt tussen de € 4.000,- en € 22.000,-. De laatste hoge prijs geldt voor een zeer groot Zodiac zwembad die ingegraven kan worden.

Zwembaden benodigdheden 

Heb je een keuze kunnen maken uit alle soorten zwembaden en merken? Het is ook erg belangrijk dat je je zwembad goed onderhoud. Hiervoor zijn verschillende middelen en accessoires te koop. Zo zijn er filters en overig onderhoud middelen die je zwembad schoonhouden, verwarmingen die je bad aangenaam maken en hoezen die vervuiling voorkomen. 

Zwembadfilters

Wil je langdurig van schoon en hygiënisch zwembadwater genieten? Dan is een zwembad filter noodzakelijk. De keuze van een filter is vooral afhankelijk van hoe groot het zwembad is.

De filter moet in staat zijn om een bepaalde hoeveelheid water binnen een bepaalde tijd te filteren. Je hebt grofweg de keuze uit twee soorten filters: de patroonfilter en de zandfilter. Wanneer kies je voor welk soort filter?

Patroonfilter

De patroonfilter is een kleiner filter in de vorm van een gemakkelijk te vervangen patroon. Het water stroomt door het patroon en vuil wordt hierin achter gehouden. Schoon water stroomt dan weer naar buiten het zwembad in.

Een nadeel is dat het patroon vrij snel verzadigd raak en dat je het patroon moet vervangen. Daarom is een patroonfilter vooral geschikt voor kleinere zwembaden. Een patroonfilter is gemakkelijk aan te sluiten en niet zo duur in aanschaf. Daarentegen filtert het zwembad filter minder fijn en is niet mogelijk om er een warmtepomp zwembad op aan te sluiten.

Als je van plan bent om ook je water te verwarmen, kies dan voor een ander zwembad filter.

Zandfilter

Een zandfilter is een combinatie tussen een zwembadpomp en een zwembad filter dat gevuld is met zand. Aan de bovenzijde van een groot zwembad wordt meestal een zogenaamde skimmer ingebouwd. De zwembadpomp pompt het bovenste laagje water naar de skimmer die het water opzuigt. Het water komt in de zandfilter terecht, en wordt zeer fijn gefilterd.

Schoon water zal uit de filter weer in het zwembad stromen. Het principe is gelijk aan een patroonfilter, maar de zandfilter houdt veel meer vuil tegen en kan grotere hoeveelheden water aan. De zandfilter is daarom ideaal voor grote zwembaden.

Het is mogelijk om zwembadverwarming op het filter aan te sluiten. Zo stroomt er niet alleen schoon, maar ook warm water uit de zandfilter.

Zwembadverwarming

Wil je ook op koude dagen van je prive zwembad gebruikmaken? Dan is verwarming zwembad een goed idee. Een zwembad kan op verschillende wijzes van opgewarmd worden:

Warmtepomp

Een warmtepomp is de meest gebruikte vorm van zwembadverwarming. Je kunt het water tot wel 28 graden opwarmen. In de meeste gevallen wordt de warmte uit de omgeving gehaald en aan het water afgegeven. Gebruik je de warmtepomp in combinatie met een zwembadfilter, dan wordt de warmte aan het gezuiverde water gevoegd.

Warmtewisselaar

Een warmtewisselaar is gemakkelijk op het cv-circuit aan te sluiten. Zo zorg je namelijk voor een stabiele en voortdurende warmte in je buitenzwembad.

Er is ook een elektrische warmtewisselaar die je niet op de cv hoeft aan te sluiten. Deze warmtewisselaar kan gemakkelijk in het filtersysteem worden opgenomen, maar is minder energiezuinig in gebruik dan een warmtewisselaar op de cv.

Zonnecollectoren

Een relatief nieuwe manier van zwembadverwarming zijn zonnecollectoren. Een voordeel is dat je zonnecollectoren gemakkelijk kunt plaatsen op het dak van je schuur of tuinhuis. Hoewel je in eerste instantie wel een investering moet doen in zonnepanelen, is het gebruik geheel gratis. Zo kun je met gratis energie je zwembad verwarmen zeer veel energie besparen.

Zwembad beschermen

Het is logisch dat je zwembad bloot staat aan diverse weersomstandigheden en er kan allerlei vuil en bladeren in het zwembadwater terechtkomen. Je zwembad beschermen is in de meeste gevallen noodzakelijk. Bij veel vuil raakt namelijk het zwembadfilter sneller verstopt en kan ook vuil in de zwembadpomp terechtkomen.

Voor een eenvoudig klein zwembad voor kinderen is er niet direct bescherming nodig. Er gaat hier niet zo heel veel water in, dus je kunt het water regelmatig vervangen. Voor een groot zwembad is dit anders. Het is bij grote zwembaden ook niet de bedoeling dat je regelmatig het water gaat vervangen. Juist daarom zijn hier zwembadfilters toegevoegd en je gebruikt zwembad chloor voor het water.

Toch kun je een groot zwembad extra beschermen en voorkomen dat vuil en bladeren in het water vallen. Bij een opzet zwembad kun je hiervoor een afdekzeil zwembad gebruiken. Voor een professioneel inbouw zwembad kun je bij het zwembad een rolluik laten installeren. Het rolluik wordt dan handmatig of automatisch over het zwembad gerold. Je zwembad is dan in ieder jaargetijde goed beschermd.

Algemeen zwembadonderhoud

Een filtersysteem in je zwembad zorgt er al voor dat je water goed wordt gereinigd. Toch kun je zelf nog meer doen aan zwembadonderhoud.

Je kunt zelf regelmatig chloortabletten zwembad aan het water toevoegen, maar wanneer je dit regelmatig vergeet, dan kun je dit automatisch laten doen. Hiervoor gebruik je een chloordrijver waar chloor inzit en die regelmatig chloor aan het water afgeeft. De chloordrijver kun je gewoon op het water van je zwembad laten drijven.

Daarnaast is het mogelijk om een chloordispenser aan je zwembad toe te voegen. Een chloordispenser monteer je tussen het zwembad filter en de retourleiding uit het filter. Aan het schone water uit de filter wordt dan direct chloor toegevoegd. Het is ook een veilig systeem, waardoor kinderen niet rechtstreeks met chloorproducten in aanraking komen.

Verder zijn er nog allerlei hulpmiddeltjes te koop voor zwembadonderhoud, zoals schepnetjes om grof vuil uit het water te halen of een zwembad stofzuiger, waarmee je ook de bodem kunt reinigen.

Wil je zo weinig mogelijk onderhoud aan je zwembad hebben? Dan kun je ook een zwembadrobot kopen. De zwembadrobot reinigt helemaal automatisch de bodem en wanden van je zwembad.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig om zelf zwembaden te maken?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Dit vond ik zeker een goed artikel. Ik wilde altijd een eigen zwembad hebben, maar geen idee waar te starten. Dank je voor deze artikel. Nu heb ik een beter beeld, waar te beginnen. Ga zo door!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.