Login Members

Wat is betonrot?

De term betonrot is een verraderlijke, omdat beton in letterlijke zin niet rot. De bestanddelen van beton zijn in principe niet vatbaar voor rotting of andere corrosieve processen. Wanneer we spreken van betonrot wordt daarmee eigenlijk roestvorming bedoeld aan het wapeningsijzer in het beton.

De meeste grotere betonconstructies bevatten wapening. Dit is het ijzeren geraamte waardoor beton steviger en draagkrachtiger wordt. Wanneer dit wapeningsijzer gaat roesten, tast dit de sterkte van het beton aan. Roest (of oxidatie) is bovendien een expansief proces. Roestend ijzer zet uit en zorgt daardoor voor verdere afbrokkeling van het beton. Goed beton wordt als het ware afgebroken door roestend en daardoor uitzettend wapeningsijzer.

Hoe kun je betonrot voorkomen?

De meest voor de hand liggende manier om betonrot te voorkomen is om wapeningsijzer goed op te sluiten in een betonnen constructie. Niet te dicht onder de oppervlakte, zodat doorsijpelend vocht voor oxidatie kan zorgen. Andere manieren is het gebruik van gegalvaniseerd staal of andere wapeningsmaterialen die niet of minder vatbaar zijn voor roestvorming.

Ook werken sommige soorten verhardingsversnellers betonrot in de hand. Deze worden toegepast bij het uitharden van het beton, maar vergroten daarnaast de kans op betonrot. Door dergelijke verhardingsversnellers niet te gebruiken, wordt betonrot voorkomen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred

WACHT! CLAIM JOUW KORTING

Krijg een ENORME korting met mijn speciale “vrienden en familie” kortingsaanbieding. Klik op de onderstaande knop om je tegoedbon van € 27,00 te claimen.

dagen
uren
minuten
seconden