Login Members

Wat is dakbeschot?

Dakbeschot is het onderdeel van een dak dat winddicht is en doorgaans ook de isolerende laag bevat. Het bestaat uit plaatmateriaal of planken. Dit wordt aangebracht op de gordingen of sporen.

Dus: Doorgaans is een dak van onderaf opgebouwd uit een draagconstructie van spanten of een balklaag, een isolerende laag dakbeschot en de waterdichte dakbedekking van pannen of bitumen.

Deze laatste laag beschermt de constructie en het dakbeschot tegen vocht. Het dakbeschot zelf bevat doorgaans de isolerende laag, maar is niet waterdicht. Bij pannendaken worden de panlatten die de dakpannen dragen doorgaans op het dakbeschot bevestigd. De pannen rusten dan ook op het dakbeschot.

Waarvoor wordt dakbeschot gebruikt?

De primaire functie van dakbeschot is het aan de bovenkant afsluiten van een gebouw, om zo een prettig binnenklimaat mogelijk te maken. Daken zonder dakbeschot die tot een eeuw geleden niet uitzonderlijk waren bieden weinig bescherming tegen wind en isoleren vrijwel niet.

Een ander voordeel van dakbeschot is dat het (on)gedierte niet zomaar je huis binnen kan komen. Een bijkomend voordeel is dat de constructie van het dak sterker wordt. Dit omdat alle sporen of gordingen nu op meerdere plaatsen aan elkaar verbonden zitten.

Isolatie van het dak

De isolerende functie wordt bij dergelijke gebouwen enigszins overgenomen door de eerste tussen vloer, maar ook enkel houten vloeren isoleren slecht. De toepassing van isolatiemateriaal in dakbeschot is ook pas een halve eeuw standaard. De isolatie wordt ook steeds beter. Hoewel rond 1980 de daken al redelijk geïsoleerd waren voldoen deze allang niet meer aan de huidige normen. De normen rond isolatie zijn is de laatste jaren enorm aangescherpt. De eisen zijn veel hoger. Hierdoor is ook het energie verlies bijna tot nul terug gebracht. In de komende jaren zal dat alles alleen nog maar verbeteren.

Kort voor en na de Tweede Wereldoorlog werd dakbeschot in principe geplaatst in de vorm van planken onder de dakbedekking. Dat bood bescherming tegen wind en tocht, maar liet qua isolatie ook het nodige te wensen over. Isolatie was toen nog niet op de markt. Je was al blij dat je bijna tocht vrij zat. In de winter vroor het binnen bijna net zo hard als buiten. Gelukkig zijn die tijden voorbij.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred

WACHT: JE LOOPT JE KORTING MIS!

Krijg een ENORME korting met mijn speciale “vrienden en familie” kortingsaanbieding. Klik op de onderstaande knop om je tegoedbon van € 27,00 te claimen.

dagen
uren
minuten
seconden