Balkdrager

Wat is een balkdrager?

Een balkdrager is een metalen hulpstuk, meestal van staal, waarmee balken aan een constructie bevestigd worden. Een balk wordt als het ware in de balkdrager gelegd, waarna deze definitief bevestigd wordt door nagels of schroeven te gebruiken in de daarvoor bestemde gaten in de balkdrager.

Bij de meeste balkdragers bevinden dergelijke gaten zich aan twee of drie zijden. Tot slot bevatten balkdragers een of meerdere lippen, waarmee zij op de rest van de constructie kunnen worden bevestigd. Dit kan een andere balk zijn, waarop de originele balk moet rusten, maar ook een rechtopstaande muur of gevel.

Waarvoor wordt een balkdrager gebruikt?

Balkdragers worden gebruikt bij de realisatie van dak- en vloerconstructies. Wanneer een constructie van meerdere balken een vloer of dag moet dragen, zorgen balkdragers dat de balken met de vereiste stevigheid op eenvoudige wijze aan elkaar bevestigd kunnen worden.

Het uitgangspunt van balkdragers is dat deze de stevigheid van de constructie niet ondermijnen. De stalen dragers beschikken dan over minimaal hetzelfde draagvermogen als de balken die ermee worden bevestigd, zodat de toepassing van de dragers niet leidt tot een zwakkere constructie.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred