Balustrade

Wat is een balustrade?

Een balustrade is een hekwerk dat vallen naar een lager niveau voorkomt. Balustrades past men toe bij trapgaten, dakterrassen en galerijen. Het hekwerk ontleent de naam aan de zogeheten ‘balustes’, zoals men de spijlen van dit hekwerk noemt.

Van oudsher werden deze fraai versierd en waren deze dus niet louter functioneel van aard. Tegenwoordig hoeft dit hekwerk niet per se uit balustes te bestaan om de naam te mogen dragen. Massieve platen van glas, kunststof of metaal past met ook veelvuldig toe in balustrades. Met name glas is populair bij hekwerk binnenin een gebouw.

Balustrade

Waarvoor wordt een balustrade gebruikt?

Het Bouwbesluit is specifiek in het voorschrijven wanneer je een balustrade moet toepassen en waar deze aan moet voldoen. Namelijk wanneer het hoogteverschil tussen een begaanbaar oppervlak en het onderliggende niveau meer dan één meter is. Het hekwerk zelf dient in dat geval zelf ook minimaal een meter hoog te zijn.

Als zijn algemeenheid gelden balustrades als een belangrijke veiligheidsmaatregel in constructies om vallen te voorkomen. Je dient ze dan ook zo te maken dat ze dit risico daadwerkelijk minimaliseren en kind- en valveilig zijn.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred