Bankhamer

Wat is een bankhamer?

Een bankhamer is het type hamer dat mensen het meest gebruiken. Vrijwel iedereen bezit een bankhamer. Een typische bankhamer heeft een vierkante kop om spijkers mee te slaan en een afgeplat vlak aan de andere zijde. De naam is een verwijzing naar de werkbank waarbij je de hamer vaak gebruikt.

Deze hamer zit doorgaans op een houten steel, maar ook kunststof is niet ongebruikelijk. Veel mensen verwarren een bankhamer met een klauwhamer. Ook dit type hamer vind je in vrijwel iedere schuur. De klauwhamer heeft meestal een rond vlak om spijkers mee te slaan.

Aan de andere zijde zit een groef om (uitstekende) spijkers en nagels te verwijderen. De bovenzijde van deze hamer is rond, zodat deze beweging makkelijk in één keer gaat.

Waarvoor gebruik je een bankhamer?

Oorspronkelijk gebruikte men een bankhamer voor metaalbewerking. De afgeplatte zijde (de pen) diende dan voor slagwerk in metaal, terwijl men op de vierkante zijde sloeg met een ander slagvoorwerp, meestal een andere hamer. Tegenwoordig gebruikt men de bankhamer vooral voor regulier timmerwerk. In hout dus.

Over het algemeen is de hamer licht en ligt deze prettig in hand. Je werkt er dus nauwkeurig mee en minimaliseert de kans op schade door misslagen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred