Brugstaven

Wat zijn brugstaven?

Brugstaven, zijn metalen staven die onderdeel uitmaken van de wapening van glas in loodramen. Deze staaf, die ook wel windroede of dwarsroede wordt genoemd, is meestal horizontaal aangebracht en verbindt de rand van het raam met een of meerdere verticale stijlen.

Brugstaven moet je niet verwarren met bindroeden, die ook horizontaal glas in lood ondersteunen. Ze zijn dunner en meerdere keren toepasbaar binnen één raamwerk.

Een typische brugstaaf is van messing of brons gemaakt. Dit zijn de meer roestvaste materialen die de bouwers van de grote kerken en gebouwen waarin brugstaven vooral worden toegepast, ter beschikking stonden.

Waarvoor worden brugstaven gebruikt?

De staven zijn een noodzakelijke versteviging voor glas in loodramen en voorkomen dat deze door wind of neerslag beschadigen. De eerste glazen ramen deden hun intrede in de late middeleeuwen. Toen kon men nog geen grote oppervlakken van glas voorzien. Ook de kwaliteit van het glas was aanzienlijk minder dan dat van modern glas.

Door het toepassen van brugstaven en andere messing, brons of loden ondersteuning, kon met dergelijk glas toch grote raampartijen gemaakt worden. In dat verband dient een brugstaaf niet zozeer ter ondersteuning van het glas zelf, maar meer ter bevordering van de sterkte van het raam als geheel.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred