Dampremmende laag

Wat is een dampremmende laag?

Een dampremmende is een dunne laag, meestal van folie, die voorkomt dat condens zich vormt op en in isolatiemateriaal. Deze laag wordt aangebracht aan de binnenzijde (warme zijde) van de isolatie van een gebouw, om te voorkomen dat zich hier condens vormt die tot schimmel leidt en daardoor tot een ongezond leefklimaat en schade aan de isolatie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen dampremmende folie en een dampremmende laag. Die laatste houdt meer damp tegen. Bij de meeste nieuwe constructies wordt een dampremmende laag tegenwoordig standaard toegepast.

Bij oudere constructies kan deze relatief eenvoudig alsnog worden aangebracht. Bij het aanbrengen van een dampremmende laag of isolatie in zijn algemeenheid is het wel van belang dat de luchtcirculatie binnen de constructie op een goede manier geborgd is.

Deze luchtcirculatie krijg je door een lucht spouw te voorzien tussen de isolatie en de buitenmuur.

Waarvoor wordt een dampremmende laag gebruikt?

De primaire functie van een dampremmende laag is het waarborgen van een gezond leefklimaat in een gebouw. Daarnaast beschermt het isolatiemateriaal tegen vochtschade.

Een dampremmende laag is tegenwoordig een standaard onderdeel van goede gebouwisolatie en noodzakelijk om in hogere eisen hieraan te voorzien.

Door de dampremmende laag kan de constructie en het isolatiemateriaal daarin alleen nog vocht kwijt via de buitenschil.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred