Halfsteensmuur

Wat is een halfsteensmuur?

Een halfsteensmuur is een van bakstenen gemetselde muur waarvan de dikte gelijk is aan één laag stenen (de kop van de steen). Het betreft hier niet per se een in halfsteensverband gemetselde muur. Dit kan wel, maar het begrip halfsteensmuur heeft enkel betrekking op de dikte van de muur zelf en zegt niets over het verband waarin je de stenen metselt.

Omdat er in principe geen universele maat voor bakstenen bestaat – al is het waalformaat in Nederland gangbaar – heeft een halfsteensmuur geen vaste dikte. In de regel is dat altijd ruim 10 cm, al hangt de precieze dikte dus van het formaat steen af.

Waarvoor gebruik je een halfsteensmuur?

Bij diverse bouwkundige overwegingen en beslissingen is het handig om naar de (globale) dikte van een muur te kunnen verwijzen. Dat heeft tenslotte invloed op de stevigheid en isolatie van de constructie. Meer dan jargon voor de verwijzing naar het feit dat een muur slechts één laag stenen dik is, is de term halfsteensmuur dan ook niet.

De toepassing van zo’n muur zelf is dan ook zeer breed. Van erfafscheiding tot buitenmuur van panden en gebouwen. In de praktijk is een halfsteensmuur dan ook sterk genoeg om zonder ondersteuning enkele meters hoog te reiken.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred