Inbussleutel

Wat is een inbussleutel?

Een inbussleutel is een onder een rechte hoek gebogen sleutel met kenmerkend zeskantig patroon. De vorm is feitelijk gelijk aan die van de letter ‘L’. De term ‘inbus’ zelf is afkomstig van de Duitse termen Innensechskantschraube Bauer und Schaurte, waarbij Bauer und Schaurte die de oorspronkelijke sleutel in 1936 patenteerde.

Daarbij baseerde het bedrijf de maatvoering van inbussleutels op de afstand tussen twee parallelle zijden – de dikte dus – in millimeters, waarbij je rekent in stappen van halve of hele millimeters.

Inbussleutels zijn typisch gebundeld als set van de verschillende maatvoeringen, waarbij de kleinere maten ook in lengte kleiner zijn, waardoor je de set ruimte-efficiënt opbergt in een gereedschapskist.

Inbussleutel
Inbussleutel

Waarvoor gebruik je een inbussleutel?

De voornaamste functie van een inbussleutel is het onder een hoek bevestigen van iets. Door de hefboom oefen je bovendien veel meer kracht uit dan met bijvoorbeeld een reguliere schroevendraaier. Het maakt het daarom mogelijk om stevige bevestigingen te realiseren, waar normaliter mechanisch gereedschap voor nodig is.

Om deze reden komen bijvoorbeeld vrijwel alle IKEA-meubelen met een bijgeleverde inbussleutel, waarmee je het meubel in principe in elkaar zet zonder dat je mechanisch gereedschap gebruikt.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred