Messing

Wat is messing?

Messing is een goudkeurige legering van koper en zink. Het is een vrij hard metaal dat in veel opzichten lijkt op koper, wat natuurlijk ook het belangrijkste bestanddeel van messing is. Omdat zink beduidend goedkoper is dan koper, dient de legering vaak als goedkoper kopervervanger.

Daarnaast is de legering ook harder dan koper, omdat de toevoeging van zink daarvoor zorgt. Ondanks de hardheid is het goed bewerkbaar, wat ook bijdraagt aan de grote populariteit ervan. Ook kan het eenvoudig hergebruikt worden en dat is dan ook de standaard bij messing-producten.

Waarvoor gebruik je messing?

Deze legering wordt volop toegepast, onder meer bij de afwerking van diverse zaken. Een voorbeeld is deurbeslag. De reden dat messing hiervoor zo populair is, is dat de goudgele kleur geldt als fraai en wel een beetje aan goud doet denken. De precieze kleur van de legering hangt af van het zinkgehalte.

Wanneer dat relatief laag is of juist zeer hoog, neigt messing eerder naar roze dan geel. Ook koppelingsstukken in de installatietechniek zijn wel van deze legering gemaakt. Mede ook omdat messing uitstekende zelfsmerende eigenschappen heeft. Ook leidingen en platen, vooral als ze in het zicht hangen, maakt men wel van deze legering.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred