Spouwanker

Wat is een spouwanker?

Een spouwanker is een verzinkt stalen anker dat de binnen- en buitenmuur door de spouwmuur heen met elkaar verbindt. Spouwankers bevestig je op vaste afstanden in een muur. Enkel wanneer dat gebeurt en de ankers voldoende diep in beide muren verankerd liggen, vervullen ze een constructieve functie.

Om te voorkomen dat een spouwanker als koude- of vochtbrug fungeert, monteert met deze vaak iets hellend. Zodanig dat deze naar de buitenmuur afloopt. Zo kan vocht op de buitenmuur niet via het anker de binnenmuur bereiken. In de praktijk zijn spouwankers gemaakt van rvs, om oxidatie te voorkomen.

Waarvoor gebruik je een spouwanker?

Spouwankers verhogen de constructieve stabiliteit van een constructie, indien er voldoende worden aangebracht en je ze diep genoeg in beide muren verankerd. Door de toepassing van spouwankers vormen de muren van een constructie één geheel, door binnen- en buitenmuur constructief te verbinden.

Hoe ziet een spouwanker eruit?

Een spouwanker is vaak voorzien van een afstandhouder, die het isolatiemateriaal tegen de binnenmuur aandrukt en voorkomt dat dit contact maakt met de buitenmuur en zo vocht opneemt uit de buitenmuur. De afstandhouder waarborgt dus dat er altijd een luchtlaag overblijft in de spouwmuur.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred