Wat kost een overkapping?

Wil je een overkapping in de tuin plaatsen, dan heb je verschillende mogelijkheden. Een overkapping kan groot zijn, zodat je deze als overdekt terras kunt gebruiken. Maar je kunt ook kiezen voor een kleinere overkapping, die je voor specifieke doeleinden gebruikt, zoals een overkapping voor fietsen of het opslaan van tuingereedschappen. Welk soort overkapping je ook maakt, de vraag: wat kost een overkapping, moet ten eerste beantwoord worden, voordat je hieraan begint. De overkapping kosten zijn niet zomaar even te geven. De kosten overkapping tuin zijn van verschillende factoren afhankelijk.

Waar zijn de overkapping maken kosten van afhankelijk?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs overkapping. Daarom kan de vraag wat kost een overkapping nooit snel beantwoord worden en al helemaal niet specifiek. Er hoeft maar iets te veranderen in één van de factoren en de overkapping prijs daalt of stijgt alweer. Je moet daarom goed alle factoren die van invloed zijn op de overkapping prijs doornemen, voordat je enigszins een goed antwoord kunt krijgen op de vraag wat kost een overkapping?

De afmetingen

De afmetingen bepalen voor een deel uiteraard de prijs overkapping. Het spreekt voor zich, dat je voor een grote overkapping meer materiaal nodig hebt en dat de overkapping prijs hoger is. Voor een kleine overkapping heb je minder materialen nodig en dus zal dit een relatief goedkope overkapping zijn.

Bij de overkapping zelf maken kosten spelen de afmetingen een grote rol, maar als je de overkapping laat plaatsen, dan spelen ook arbeidsuren nog een rol. Hoe groter een overkapping is, des te langer zal de bouwer nodig hebben om te bouwen en zal de prijs overkapping stijgen.

De gebruikte materialen

Van zeer grote invloed op de kosten overkapping tuin, zijn de gebruikte materialen. Kwaliteit en prijs zijn als het om de gebruikte materialen gaat, nauw met elkaar verbonden. Kies je voor materialen van hoge kwaliteit en die duurzaam zijn, dan zullen de kosten overkapping per m2 ook hoger worden.

Dit geldt zowel voor overkapping tuin zelf maken kosten als de kosten van een gekochte overkapping. Als je een overkapping koopt van duur materiaal zal de overkapping prijs vrij hoog zijn. Duurder zelfs dan de overkapping zelf maken kosten van hoge kwaliteit materialen. Welke soorten materialen bepalen de kosten overkapping tuin het meest?

Houten overkapping

De overkapping tuin zelf maken kosten worden het meest beïnvloed door de keuze van hout. Hout is het gebruikte materiaal als je zelf een overkapping wilt bouwen. Er zit veel kwaliteitsverschil in hout. De keuze voor een bepaalde houtsoort, bepaalt niet alleen de zelf overkapping maken kosten, maar ook de levensduur van je overkapping.

Overkapping hout
Overkapping hout

Er zijn vele houtsoorten waaruit je kunt kiezen. Wil je betreffende de prijs overkapping een inschatting maken, dan kun je grofweg kiezen uit drie soorten. Het goedkoopste is vuren of grenen hout. Dit is een zachte houtsoort en de minst duurzame houtsoort. Als je een goedkope overkapping prijs wilt, dan moet je ook voor minder duurzaam gaan. Wel is vuren of grenen hout geïmpregneerd, zodat je er in ieder geval 10 tot 15 jaar van kunt genieten.

De meest duurzame houtsoort, maar ook hout voor de hoogste overkapping kosten, is hardhout. Van harthout bestaan verschillende soorten, sommigen duurder dan andere soorten, maar nog steeds met een relatief hoge overkapping prijs. Tropisch hardhout is het duurst, maar wordt zelden in een overkapping gebruikt.

De kosten overkapping tuin zouden dan de pan uitrijzen. Ondanks hoge kosten overkapping per m2 voor hardhout, is het wel het beste hout, waar je zeker 25 tot 30 jaar plezier aan beleeft. Omdat hardhout kostbaar is, wordt er vaak voor een tussenoplossing gekozen en dat is middelmatig duurzaam hout.

Voorbeeld hiervan zijn Douglas hout en eiken hout. Deze houtsoorten zijn niet zo duur als hardhout, maar duurder dan grenen of vuren. Hetzelfde geldt voor de duurzaamheid. Kies je voor deze houtsoorten, dan houd je de kosten overkapping per m2 goed in het oog.

Aluminium overkapping

De kosten overkapping per m2 hoeven met aluminium niet overdreven hoger te zijn dan voor een houten overkapping. Dit hangt af met welke houtsoort je aluminium vergelijkt. In de regel zijn de overkapping kosten voor aluminium wat hoger dan hout. Daar tegenover staat wel dat aluminium veel duurzamer is.

Aluminium gaat gemakkelijk 30 tot 50 jaar mee en je hebt er geen onderhoud aan. Aluminium blijft mooi. Teven is aluminium licht in gewicht, dus zelf opbouwen van een overkapping is niet moeilijk. Zelf ontwerpen en bouwen zoals met een houten overkapping zit er met aluminium niet in. Met een overkapping zelf maken kosten geldt dat aluminium in de fabriek op maat wordt gemaakt. Eventueel kun je wel zelf de onderdelen installeren.

Glas en kunststof overkapping

Als het om een glas en kunststof overkapping gaat, dan gaat het om het dak. Zowel bij kunststof als glas, betreft het om een doorzichtige overkapping. Ondanks dat je beschermt zit onder een overkapping, geniet je toch van de zon. Het belangrijkste verschil tussen glas en kunststof, is het gewicht.

Glas is vele malen zwaarder in gewicht dan kunststof, vooral ook omdat je gelaagd glas nodig hebt voor een dak. Ook de overkapping kosten liggen bij glas een stuk hoger dan bij kunststof. Als het om kunststof gaat, dan heb je de keuze tussen polycarbonaat en pvc. Hierbij is polycarbonaat duurder dan pvc.

Zelf overkapping maken kosten of kosten overkapping kopen

Een andere factor bij de overkapping maken kosten, zijn of je te maken hebt met zelf overkapping maken kosten of kosten voor het kopen van een overkapping. Zelf een overkapping maken is natuurlijk weggelegd voor de echte klussers, maar ook minder ervaren klussers kunnen zich aan een overkapping wagen. Maar niet iedereen is staat om zelf een overkapping te maken, zij kopen liever een kant-en-klaar overkapping.

Zelf overkapping maken kosten

Het voordeel van zelf een overkapping maken, is dat je meer invloed hebt op de overkapping tuin zelf maken kosten. Je kunt namelijk zelf je materialen uitkiezen. Hierbij kun je zeer selectief te werk gaan en enkel het goedkoopste materiaal aanschaffen bij verschillende soorten winkels en bouwmarkten. Hoewel het niet gezegd is dat de overkapping zelf maken kosten lager zijn dat een overkapping kopen, heb je meer invloed op de prijs overkapping.

Voordelen zelf overkapping maken kosten

 • Bepaalde materialen kunnen verschillende prijzen hebben. Je kiest zelf de aanbieder die je materiaal het goedkoopste aanbiedt.
 • Betreffend het ontwerp van een overkapping, heb je alle vrijheid. Je bent niet gebonden aan een standaard model.
 • De overkapping tuin zelf maken kosten kun je zo laag of hoog krijg zoals jij wenst.
 • Het geeft een hoge mate van voldoening als je zelf een overkapping maakt en je de overkapping maken kosten in de hand kunt houden.

Nadelen zelf overkapping maken kosten

 • Je blijft beperkt in materiaalkeuze. Hout blijft de enige keuze. Dit is voor de meeste klussers overigens voldoende om de overkapping maken kosten beperkt te houden.
 • Je moet verstand van het bouwen van constructies. Als je dit niet hebt, kun je beter een overkapping kopen.
 • Kies je voor een zeer duurzame houtsoort, dan zullen de overkapping kosten hoger worden.
 • Je moet rekening houden met het feit dat je overkapping aan de lokale regelgeving moet voldoen. Anders zul je een vergunning aan moeten vragen.

Kosten van een overkapping kopen

Ga je een overkapping kopen, dan heb je verschillende opties. De goedkoopste optie is een kant-en-klaar overkapping als bouwpakket. De overkapping moet je dus nog wel zelf in elkaar zetten, maar alle onderdelen zijn op maat gemaakt in de fabriek. Je hoeft alleen de meegeleverde bouwtekening te volgen.

Deze overkappingen zijn al te koop bij de bouwmarkt. Je kunt ook een overkapping kopen die je in elkaar gezet wordt en ineens in je tuin wordt geplaatst. Dit is wat duurder, maar je hoeft er niets meer aan te doen. Tenslotte is er de overkapping op maat. Heb je speciale eisen die je niet terugvindt in de standaard te kopen overkappingen? Laat dan een overkapping op maat maken. Je zult begrijpen dat dergelijke overkappingen behoorlijk in in de papieren lopen.

Voordelen kosten overkapping kopen

 • Een overkapping kopen heeft als voordeel dat je helemaal niet handig hoeft te zijn. Ook als je een bouwpakket aanschaft, is deze ook door een leek in elkaar te zetten.
 • Alle onderdelen bij bouwpakketten zijn al op maat, je hoeft zelf niets op maat te maken.
 • Keuze uit vele modellen overkappingen.
 • Voor een gekochte overkapping kun je kiezen uit diverse materialen.

Nadelen kosten overkapping kopen

 • Koop je bij de speciaalhandel, dan zullen de overkapping kosten hoger zijn dan bij een bouwmarkt.
 • Modellen kunnen een standaard uiterlijk hebben, dus je hebt eigenlijk nooit een unieke overkapping.
 • Ook de afmetingen van de standaard overkappingen zijn beperkt.
 • Een overkapping op maat is zeer duur en niet voor iedereen weggelegd.

En wat kost een overkapping gemiddeld?

Je moet voor de kosten overkapping tuin dus rekening dus rekening houden met de verschillende factoren. Een eenduidige prijs overkapping is daarom nooit te geven. Wel zijn er richtprijzen waar je rekening mee kunt houden. Ga je zelf een overkapping maken, dan moet je uitgaan van een richtprijs van tussen de € 1.000,- en € 2.500,- Dit kun je uiteraard zo duur maken als je wilt.

Kosten overkapping
Kosten overkapping

Een overkapping kopen is duurder. Tenzij je voor een zeer eenvoudig model gaat, dan ben je ongeveer zoveel kwijt als een overkapping zelf maken. De gemiddelde richtprijs voor een overkapping kopen ligt tussen de € 1.500,- en € 3.000,-. Ook hier geldt, dat je voor luxe modellen nog duurder uit kunt zijn.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over de kosten van verschillende soorten overkappingen?

Kosten houten overkapping
Kosten overkapping met lichtstraat 
Prijs eiken overkapping
Prijzen lamellen overkapping
Prijzen overkapping glas 
Prijzen overkapping carport
Prijs aluminium overkapping
Prijs douglas overkapping
Prijs kunststof overkapping
Prijzen overkapping tuinhuis
Overkapping kopen

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…