Schuur overkapping

Een schuur is een ruimte die in vrijwel ieder huishouden nodig is. In de schuur kan gemakkelijk allerlei gereedschap, materiaal en de fietsen worden opgeslagen. Het kan ook zijn dat je een bijzondere functie voor de schuur in gedachten hebt, zoals een hobbyruimte, kantoor of ontspanningsruimte. Je kunt overwegen om een schuur overkapping te maken.

Een overkapping is niet altijd noodzakelijk, maar zouden veel mensen toch graag in hun tuin zien. Ook onder een overkapping kan gereedschap en materiaal worden opgeslagen, maar nog vaker wordt de overkapping als overdekt terras gebruikt. Het kan soms handig zijn om een combinatie tussen schuur en overkapping in de tuin plaatsen. Je hebt dan een schuur met overkapping.

Wat is een overkapping met schuur?

Het spreekt voor zich wat een schuur overkapping is. De schuur en overkapping bestaan dan uit één geheel. De overkapping kan geïntegreerd zijn in de schuur, maar kan ook een losse overkapping aan  bestaande schuur betreffen. Staan de woning en de schuur niet ver van elkaar af, dan is een overkapping tussen huis en schuur mogelijk.

Met een overkapping tussen huis en schuur heb je overkapping om te zitten, maar je kunt ook droog van huis naar de schuur lopen. Kiezen voor een schuurtje met overkapping, doe je meestal omdat je geen twee aparte gebouwen in de tuin wilt, zoals schuur en overkapping of omdat je zowel overkapping met schuur in dezelfde bouwstijl wilt.

Waarom kiezen voor een overkapping met schuurtje?

Er zijn diverse redenen te noemen om te kiezen voor een schuur met overkapping. Heb je een kleine tuin? Dan is er niet altijd ruimte voor én een schuur én een vrijstaande overkapping. Dan is een schuur overkapping een prima alternatief, Je hebt dan een schuur om spullen op te bergen en een prachtige overkapping om beschermt te zitten tegen zon en regen.

Het kan ook zijn dat de overkapping tegen schuur een plek is waar je lekker kunt klussen. Je materialen en gereedschappen liggen veilig en droog in de schuur en onder de schuur overkapping heb je meer dan voldoende ruimte om met je werkstukken bezig te zijn. Kies je voor een overkapping tussen huis en schuur, dan heb je voor een erg praktische oplossing gekozen. Een overkapping tussen huis en schuur dient twee doelen, namelijk een droge doorgang tussen huis en schuur en een overkapping om als overdekt terras te gebruiken.

Voordelen en nadelen van een schuur met overkapping

Wil je een schuur overkapping maken, dan krijg je te maken met zowel voordelen als nadelen van een schuurtje met overkapping. Wanneer je reeds gekozen hebt voor een schuur overkapping, dan zullen de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Toch is het verstandig om hier rekening mee te houden, ook om te bepalen of een overkapping met schuurtje geschikt is voor jouw tuin.

Voordelen overkapping schuur

  • Je hebt altijd een droge entree naar de schuur toe. Dit is helemaal het geval met een overkapping tussen huis en schuur.
  • Diverse mogelijkheden onder de overkapping mogelijk. Je kunt hier een overdekt terras van maken, maar het is ook een gemakkelijk plek voor het droog stallen van de fietsen.
  • Ook een overkapping aan bestaande schuur is prima om zelf te realiseren.
  • Voor een overkapping met schuur kun je diverse materialen gebruiken en de schuur en overkapping is in diverse stijlen te bouwen.

Nadelen overkapping schuur

  • Wil je een normale afmeting schuur en overkapping, dan ben je veel ruimte kwijt in de tuin.
  • Wordt de schuur met overkapping groter dan de gestelde gemeentelijke eisen, dan is er de kans dat je een vergunning moet aanvragen.
  • Een geïntegreerde overkapping naast schuur is meestal duurder om te maken of te kopen, dan een schuur zonder overkapping of alleen een overkapping.
  • Kies je voor een overkapping aan bestaande schuur, dan kan het ontwerp afwijken van de uitstraling van de schuur.

Een overkapping geïntegreerd in de schuur of overkapping tegen schuur?

Er kan sprake zijn van een schuurtje met overkapping als één gebouw of van een overkapping tegen schuur. In dit laatste geval is er meestal sprake van een overkapping aan bestaande schuur. Je hebt de schuur al staan en je besluit later dat je ook een overkapping in de tuin wilt. Je kunt dan de overkapping tegen schuur bouwen. Een voordeel hiervan is, dat de schuurwand als steun dient, waartegen je het dak van de overkapping bouwt.

Je hebt aan de voorzijde alleen nog twee staanders nodig. Wil je een nieuwe schuur bouwen? Dan is een schuur overkapping maken, waarbij schuur en overkapping met elkaar zijn geïntegreerd een optie. Dit houdt meestal in, dat zowel overkapping als schuur onder één dak vallen. Het voordeel hiervan, is dat er geen idee van een overkapping naast schuur ontstaat. Schuur en overkapping hebben dezelfde bouwstijl.

Welke soorten schuur overkappingen zijn er?

Als het over de soorten schuren met overkapping gaat, dan kan dit het soort materiaal zijn wat gebruikt wordt voor de overkapping, maar ook het model. In dit laatste geval wordt er vooral onderscheid gemaakt tussen een schuur overkapping met plat dak of schuin dak. Betreffende het materiaal zijn er diverse opties.

Overkapping met schuur met plat dak of hellend dak?

Kies je voor een overkapping met schuurtje met een plat dak of met een hellend dak? Als het gaat om een overkapping naast schuur, die aan een bestaande schuur is gebouwd, dan wordt meestal voor een plat dak gekozen. Ook al heeft de schuur een hellend dak, het is erg lastig om een bestaand hellende dak te verbouwen en door te trekken aan de nieuwe te bouwen overkapping.

Een overkapping naast schuur met plat dak is dan veel gemakkelijker. Je kun natuurlijk ook kiezen voor twee helende dak naast elkaar. Voor een hellend dak voor een schuurtje met overkapping, wordt meetstal gekozen als het design belangrijk is. Een hellend dak heeft veel meer karakter dan een plat dak. Daarnaast heeft de schuur een meer klassieker of romantisch uiterlijk. Een plat dak daarentegen, is weer veel gemakkelijk om te bouwen en een punt zal het uitzicht niet verstoren.

Overkapping schuur maken van hout

Hout is het meest gebruikte materiaal voor schuren en overkappingen. Het is ook het meest voor de hand liggende materiaal voor zelf een overkapping schuur maken. Je kunt hout gemakkelijk op de gewenste maten zagen en ook vormen zijn in hout zelf gemakkelijk te maken. Je hebt veel keuze uit houtsoorten.

In principe kies je een houtsoort die past bij de uitstraling die jij wilt, zoals donker hout of licht hout. En natuurlijk kun je met een lik verf de kleur van je schuurtje met overkapping bepalen. Wat wel een nadeel van hout is, is dat je om de paar jaar groot onderhoud moet plegen. De schuur met overkapping moet geschuurd en geschilderd of gelakt worden.

Overkapping schuur maken van andere materialen

Voor zelf een schuur overkapping maken, geldt dat je alleen de keuze hebt uit hout. Maar je kunt ook een kant-en-klaar schuur met overkapping kopen. Ook dan is hout het vaakst gekozen, maar heb je ook nog keuze uit geheel of gedeeltelijk ander materiaal. Zo kan er aluminium in de schuur verwerkt zijn voor bijvoorbeeld de staanders.

Een schuur geheel van aluminium kan, maar komt minder vaak voor. Andere materialen hebben vooral betrekking op het dak van de overkapping en/of schuur. Zo kun je kiezen voor een overkapping van van glas of polycarbonaat. Het dak van de schuur dan uitgevoerd worden in bitumen voor een plat dak of pannen voor een hellend dak.

Zelf een overkapping schuur maken of kopen?

Wil jij een overkapping met schuurtje? Dan je zelf een schuur overkapping maken, maar je kunt een overkapping met schuurtje ook zelf maken. Bij zelf een overkapping schuur maken, moet je dus weten hoe je een schuur maakt en een overkapping. In principe hoeft het niet moeilijker te zijn dan alleen een schuur of overkapping te bouwen.

De wanden van de schuur bouw je dicht met planken, terwijl je de overkapping open laat. Ook het dak van de schuur kun je in principe doortrekken naar de overkapping, tenzij je bewust kiest voor een overkapping naast schuur.

Een schuur overkapping kopen kan ook. Er zijn al enkele grote bouwmarkten waar je terechtkunt voor een overkapping met schuur. Je krijgt dan een bouwpakket die jezelf in elkaar moet zetten. Een voordeel van een schuur overkapping kopen, is dat je je geen zorgen hoeft te maken over hoe één en andere technisch in elkaar zit. Je hoeft alleen de bouwtekening maar te volgen.

Hoeveel kost een overkapping met schuur?

Een schuur overkapping kan iets duurder zijn dan wanneer je een reguliere schuur bouwt. Je bent iets meer tijd en materiaal kwijt en de constructie kan iets moeilijker zijn. Ga bij zelf een overkapping schuur maken uit van een prijs die start bij € 1.200,- en kan oplopen tot € 2.500,-. Wil je een overkapping met schuur kopen, reken dan op wat hogere bedragen. Een klein exemplaar kun je al vinden voor een bedrag tussen de € 1.500,- en € 2.000,-. Voor grotere modellen betaal je toch als snel een gemiddelde prijs van € 3.000,-

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over verschillende soorten schuren overkappingen?

Houten schuur met overkapping 
Douglas schuur met overkapping
Schuur overkapping prijs
Plat dak schuur overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…