Veranda overkapping

Overkappingen kun je op verschillende manieren in je tuin bouwen. Veel gezien is de volledig vrijstaande overkapping. Deze overkapping is aan alle kant open. Voor deze overkapping heb je meestal wel wat ruimte in de tuin nodig, zodat je de overkapping ook van alle kanten kunt binnenkomen. Daarnaast zijn er de overkappingen die aan een woning of eventueel een schuur zijn gemonteerd. Je mag het dan nog steeds een overkapping noemen, maar eigen heet het dan een veranda. Met een veranda overkapping heb je verschillende mogelijkheden.

Wat is een veranda overkapping?

Wanneer er gesproken wordt over een veranda of overkapping veranda, dan houdt dit per definitie in dat dit een overkapping is die aan de woning is gemonteerd. De meeste eenvoudig versie van een overkapping veranda, is het dak die gemonteerd is aan de woning en rust op staanders tot aan de vloer.

Niet zelden bestaat de veranda ook uit een (houten) vloer van planken. Een typisch kenmerk van een veranda, is dat de vloer op gelijke hoogte wordt gebouwd als de vloerhoogte van de woning. Het kan dus voorkomen, dat als de woning hoger is of de tuin ligt wat lager, je de veranda moet beklimmen met een trapje. Je krijgt het typische effect van een Amerikaanse veranda zoals je veel in speelfilms tegenkomt. Een dergelijk werk je dan ook af met een hekwerk.

De overkapping veranda wordt meestal gebruikt als overdekt terras, maar als de overkapping smal is, dan kan het ook dienen voor een droge inloop tussen de woning en de tuin.

Een dichte veranda overkapping

Niet zelden gaan mensen verder met een veranda overkapping zelfbouw. De veranda is normaliter open, maar de zijkanten kunnen ook dicht gemaakt worden met glas. In Nederland wordt een dichte variant van de veranda een serre genoemd. In België is een dichte variant altijd een serre, de open variant wordt dan overdekt terras genoemd.

Een volledig dichte veranda is een erg mooie aanbouw bij de woning en stelt je in staat om zo extra leefruimte binnenshuis te creëren en toch een verbinding met de tuin te hebben. Zit je in de winter in je dichte veranda, dan lijkt het alsof je gewoon in je tuin zit, maar dan met het comfort van de warmte binnen. Bij een dichte veranda wordt vaak ook gekozen voor een glazen dak. De veranda is dan geheel doorzichtig. Het brengt enorm veel licht in de woning, geeft een ruimtelijk effect en je hebt nauwelijks het idee dat je binnen zit.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping veranda?

Je kunt aan het twijfelen komen of je wel voor een overkapping veranda moet kiezen. Er zijn meer mogelijkheden voor een overkapping, zoals een vrijstaande overkapping. Zorg daarom dat je de voordelen en nadelen van een veranda overkapping zelf maken op een rijtje zet.

Voordelen overkapping veranda

 • Heb je een donkere woning? Met een dichte glazen veranda haal je de kleine ramen uit de gevel en krijg je enorm veel licht in de woning.
 • Een veranda overkapping stelt je in staat om ook bij regen toch buiten te zitten of de deuren van je woning wijd open te hebben staan.
 • Een veranda is doorgaan een mooie aanvulling voor de woning, waarbij de woningwaarde stijgt.
 • Je kunt een veranda overkapping zelf maken, maar er zijn ook diverse modellen te koop.

Nadelen overkapping veranda

 • Doorgaans zal er voor een houten veranda overkapping gekozen worden. Je moet dan rekening houden met flink wat onderhoud.
 • Een veranda aan de woning houdt wel in dat je een stuk open tuin inlevert. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe die je de veranda maakt.
 • Wijk je met je model veranda af van de eisen van de welstandscommissie, dan zul je een vergunning moeten aanvragen.
 • Een dicht model met glas kan behoorlijk aan de prijs zijn, vooral ook omdat een glazen veranda niet zelf te bouwen is.

Welke soorten veranda´s zijn er?

Eigenlijk hebben we het al aangestipt, onder soorten veranda´s vallen eigenlijk twee soorten, namelijk de open veranda en de gesloten veranda. Een open veranda is letter een veranda overkapping. Een dichte veranda daarentegen kan gezien worden aan aanbouw aan de woning. Dit gevolgen hebben voor een veranda overkapping zelf maken.

Dichte veranda
Bij een gesloten overkapping werk je veel met glas, dus je kunt doorgaans niet alles zelf maken en daarnaast moet je meer dan bij een open overkapping letten op de waterdichtheid. Als onderdeel van de woning, wil je niet met lekkages te maken hebben. Bij een open overkapping zit er nog een buitengevel tussen.

Welke materialen kun je gebruiken voor een veranda overkapping?

Een overkapping veranda kan bestaan uit verschillende materiaalsoorten. Het is vooral ook afhankelijk of je kiest voor een veranda overkapping zelfbouw of dat je deze aankoopt en laat installeren. Ook het design van je woning en je eigen smaak zullen meespelen om voor een bepaalde materiaalsoort te kiezen. Het vaakst wordt gekozen voor hout of aluminium.

Houten overkapping veranda

Een houten veranda overkapping is een logische keuze bij een veranda overkapping zelf maken. Omdat hout het enige materiaal is die klussers zelf kunnen bewerken, is een houten veranda zeer populair. Het hout kun je zelf in de gewenste maten zagen. Je kunt erin boren en je kunt er zelfs versiersel in frezen. Tenslotte kun je hout iedere kleur geven die je maar wilt. Voor de echte klussers is er daarom geen andere materiaal om te overwegen voor hun veranda. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden, dat een houten overkapping veranda zeer regelmatig onderhouden moeten worden. Doe je dit niet, dan zal het hout na verloop van tijd gaan rotten. Dit is jammer, vooral omdat een veranda onderdeel van de woning is.

Houten veranda

Voordelen houten overkapping veranda

 • Voor een veranda overkapping zelfbouw is hout natuurlijk erg gemakkelijk materiaal en te verkiezen boven andere materiaalsoorten.
 • Bij een klassiekere woning is hout voor een veranda meestal de enige optie om een authentieke uitstraling te verkrijgen.

Nadelen houten overkapping veranda

 • Hout zul je moet onderhouden, soms zelfs ieder jaar een nieuwe verfbeurt. Dit is vooral afhankelijk van welke houtsoort er gebruikt is.
 • Heb je een hele moderne woning, dan kan een overkapping van aluminium aan te raden zijn. Een houten veranda zal misschien te klassiek ogen.

Een aluminium veranda overkapping

Aluminium is een metaalsoort die steeds vaker voorkomt. Aluminium is zeer sterk en desondanks zeer licht in gewicht. Bovendien is aluminium nagenoeg weerbestendig. Aluminium zal niet gaan roesten. Staal vaak een ander te overwegen metaalsoort en een aluminium veranda wint hier met gemak van.

Staal is zwaar in gewicht en niet bestand tegen vocht. Toch kun je de sterkte van aluminium gerust met staal vergelijken. Aluminium lijkt dus ideaal materiaal te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat de kleur goed gekozen moet worden. Zoals bij hout, kun je een aluminium veranda overkapping niet gemakkelijk overschilderen.

Voordelen aluminium veranda overkapping

 • Je hebt een zeer sterk veranda waarmee je jarenlang vooruit kan. Aluminium heeft een lange levensduur, dus het verhoogt zeker de waarde van je woning.
 • Aluminium is onderhoudsvrij. Af en toe schoonmaken is voldoende om het aluminium mooi te houden.

Nadelen aluminium veranda overkapping

 • Aluminium heeft een zeer moderne uitstraling. Dit zal minder passen bij een klassiek ogende woning.
 • De kleur kun je niet wijzigen, meestal is aluminium in standaardkleuren zwart of grijs verkrijgbaar.

Een veranda overkapping zelf maken

Je kunt een overkapping veranda gemakkelijk zelf maken. Helemaal als je verder geen vloer legt, dan is het enkel een dak monteren met hieronder staanders. Dit is uiteraard de meest simpele veranda, maar ook met een verhoogde vloer, met een trapje of een hekwerk is voor de klussers met een beetje technische kennis goed te doen.

Zorg wel dat je je goed voorbereid, zodat je tijdens de veranda overkapping zelfbouw niet voor verrassingen komt te staan. Gebruikt bijvoorbeeld een goede bouwtekening, zelf gemaakt of gekocht. Uiteraard is een houten veranda overkapping zelf maken de enige optie, want andere materialen zijn doorgaans niet te bewerken.

Veranda bouwtekening

Een veranda overkapping kopen in de winkel

Een complete veranda kopen kan natuurlijk ook. Er zijn bouwmarkten die een soorten van veranda te koop aanbieden als een bouwpakket. Je moet de veranda dus nog wel zelf in elkaar zetten, maar technische kennis heb je hierbij niet nodig. Wil je echt een mooie veranda? Dan moet je naar een specialist die veranda´s maakt. Hier kun je soms kiezen uit enkele standaard modellen, maar ook een op maat model is mogelijk. Dit moet je zeker overwegen, ondanks de hoge prijs, omdat je dan een betere integratie met je woning krijgt.

Wat kost een veranda overkapping?

Een simpel dak met enkele staanders zelf maken is erg goedkoop. Rond de € 500,- ben je al klaar. Maar is meer een afdak dan een veranda. Maak je zelf een mooie veranda, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tot € 2.000,-. Hetzelfde geldt bij het kopen van een veranda overkapping. Een simpel model is te koop voor onder de € 1.000,-. Ga je voor een luxer model of zelfs een veranda op maat? De prijs kan dan zo tot € 4.000,- of € 5.000,- oplopen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een bouwpakket overkapping?

Veranda overkapping hout 
Veranda overkapping aluminium 
Goedkope veranda overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…