Bouwproces schuur: Het bouwproces van de schuur

Wanneer de fundering is aangebracht, is het eindelijk tijd voor schuur of tuinhuis opbouwen met behulp van het bouwproces. Dit gaat uiteraard in de volgorde, vloer, frame, wanden en dak. Gemakshalve gaan we uit dat het een houten schuur betreft. Een houten schuur is gemakkelijker om te maken en hout is het meest toegepaste materiaal voor schuren en tuinhuizen.

De schuurvloer

Het eerste deel van het bouwproces, de schuurvloer. De vloer van de schuur kan afhankelijk zijn van de soort fundering die je gekozen hebt. Heb je bijvoorbeeld een betonplaat gestort, dan kan deze betonplaat als basis dienen voor je schuurvloer. Op het beton kun je bijvoorbeeld tegels of klinkers aanbrengen en er zijn mensen die de fundering zelf als vloer gebruiken.

Heb je geen betonplaat gestort bij bijvoorbeeld strokenfundering, dan heb je alleen fundering rondom de omtrek van de schuur. Wilde je een betonnen vloer, dan had je dit beter met het volstorten van de sleuven kunnen doen. Maar je kunt ook hier weer tegels of klinkers leggen.

Bij puntfundering worden meestal houten liggers op de fundering aangebracht. Hierdoor ligt de vloer al wat hoger en komt niet in aanraking met de grond. Je kunt over de liggers beplating leggen, die als basis voor de vloer dienen.

Welke materialen gebruik je voor een schuurvloer?

Voor een schuurvloer is het gebruikelijk om beton of tegels als schuur te gebruiken. Wil je de vloer ook nog isoleren? Leg dan eerst isolatieplaten op de vloer, dan kun je hier direct over een laag beton storten of tegels leggen.

Ga je de schuur voor luxere doeleinden gebruiken, dan is isolatie sowieso aan te bevelen en hierover leg je dan een vloerbedekking naar wens, zoals laminaat of hout.

Hoe plaats je het frame?

Het frame vormt de basis en ook de basis van het design van je schuur een belangrijke stap in het bouwproces dus. Het frame wordt ook wel de  houtskeletbouw tuinhuis genoemd. Je zet dus het houtskelet tuinhuis op, waaraan uiteindelijk de houten planken gemonteerd worden om de schuur waterdicht te maken. Het frame kan rechtstreeks aangebracht worden op de fundering schuur.

frame van een schuur
frame van een schuur

Heb je een fundering met vorstrand, dan heb je aan de zijkanten een opstaande rand en dit is erg praktisch, want het hout komt niet in aanraking met de grond. Je kunt er ook voor kiezen om op de rand twee of drie lagen bakstenen te metselen, zodat het frame niet in contact met de grond komt. Het frame wordt dan met het metselwerk verbonden.

Heb je tijdens het storten van beton in de fundering rekening gehouden met de dragende balken van het frame en balkdragers in het beton gegoten? Dan kun je direct de dragende balken hierop monteren. Het is ook mogelijk om eerst het frame in elkaar te zetten en als prefab frame in zijn geheel op de fundering te plaatsen. Dit is maar wat je zelf wenst.

De schuur houtskeletbouw, omvat onder andere het frame waar de schuurwanden tegenaan worden gemonteerd en het frame voor het dak.

Welke materialen kun je gebruiken?

Vrijwel altijd zal voor een tuinhuis of schuur houtskeletbouw worden toegepast voor het frame. Maar het kan ook zijn dat je een stenen schuur wilt plaatsen. Dan kun je de stap van het frame plaatsen overslaan en begin je met het metselen van een muur. Dit vergt uiteraard meer werk, is duurder en je moet kunnen metselen.

Een schuur houtskeletbouw maken is gemakkelijker en sneller en je kunt ook zelf bepalen wanneer je de houten planken tegen het frame gaat plaatsen. Dit kan als je het frame op de juiste plek hebt staan, of dat je de planken monteer op het prefab frame en later plaatst.

Waar moet je op letten?

Waar je rekening mee moet houden bij het frame, is de locatie van de dragende balken. Dit vormt de basis van het frame. Van hieruit kun je de dragende balken met ligger aan elkaar verbinden. Verder moet je letten op de plekken waar de ramen en deur geplaatst worden. Het beste is het om hiervoor een apart frame te maken, die je in het gehele frame plaatst.

Heb je een kale fundering liggen, dan moet voorbereidingen treffen om hierop het frame te plaatsen. Hiervoor heb je geïmpregneerde balken nodig, die je als liggers op het beton vastmaakt. Hiervoor kun je stevige slagpluggen gebruiken. Als de houten liggers aan de fundering zijn gemonteerd, is het gemakkelijk om hierop het frame te plaatsen.

Het is verstandig om tussen het beton en de houten balken een folie te plaatsen, zodat je geen last krijgt van optrekkend vocht in de houten constructie.

Welke wanden kun je kiezen?

Wanneer het frame van je schuur staat, ga je verder naar de volgende stap in het bouwproces. Nu kun je de wanden verder afwerken. Meestal worden houten planken gebruikt, die horizontaal aan de buitenzijde van de schuur tegen het frame worden gemonteerd. We spreken dan van een enkelvoudige wand. Je kunt ook gaan voor een meervoudige wand. Aan de binnenzijde breng je vervolgens nog een wand aan.

Als je slim bent plaats je in de loze ruimte tussen beide wanden isolatiemateriaal, zodat je schuur direct goed is geïsoleerd. Je kunt ook kiezen voor sandwichpanelen. Dit zijn zogenaamde kant en klaar platen die je als wand kunt gebruiken. Sandwichpanelen bestaan uit twee lagen metaal, met hiertussen een isolatiemateriaal.

Wanneer je deze platen plaatst, heb je een perfecte meervoudige kant en klare wand, die geen verdere afwerking meer nodig heeft. Sandwichpanelen zijn niet alleen voor de wanden, maar ook voor het dak te gebruiken. Een andere vorm van kant en klare wanden, is een damwand schuur. Je gebruikt dan damwandplaten om de wanden af te dekken. Omdat damwanden van staal zijn, heb je zeer sterke wanden die overal tegen bestand zijn.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van de wanden?

We zijn er al even op ingegaan, maar het loont echt de moeite om je schuur te isoleren. Een belangrijk onderdeel dat je zeker niet moet overslaan in het bouwproces. Dit is een must als je de schuur gaat gebruiken als werkruimte, logeerruimte of relaxruimte. In de winter kan het namelijk in een niet geïsoleerde net zo hard vriezen als buiten en een kacheltje aanzetten heeft dan weinig zit en is energieverspilling.

Zomers zorgt isolatie er weer voor dat je de ergste hitte buiten houdt. Ook als je gereedschappen opslaat in de schuur is isolatie aan te bevelen, je gereedschappen worden dan niet aangetast door vorst. Voor isolatie kun je gebruikmaken van isolatieplaten, minerale wollen of eventueel purschuim. De keuze is afhankelijk van hoe goed jij je schuur wilt isoleren en wat het handigste is om mee te werken.

Als je elektriciteit of water in je schuur wilt hebben, dan moet je hier al rekening mee houden tijdens het maken van de fundering. De hoofdleidingen van water en elektriciteit kun je dan in de fundering verwerken. Het is dan een kwestie van aansluiten, waarna je de leidingen in de wand verwerkt.

In een meervoudige wand doe je er goed aan om de leidingen in de ruimte tussen beide wanden te verwerken, zodat ze niet zichtbaar zijn.

Welke daken kun je kiezen?

De opbouw schuur eindigt met het dak van het bouwproces. Je hebt grofweg de keuze uit een plat dak en een hellend dak, met hierop weer allerlei varianten, zoals een kapschuur. De keuze van het type dak is vooral afhankelijk van het design van je schuur. Hiervoor kies je een passend dak.

Verder kun je het dak afwerken met een door jouw gekozen dakbedekking en ook voor het dak is het verstandig om isolatie aan te brengen. Bekijk ons eerder geschreven artikel: ‘Schuur bouwen, wat voor dak kies je?´ om een uitgebreide toelichting te lezen over de mogelijkheden met je schuurdak.

Zelf een schuur bouwen? Doe dit met een professionele bouwtekening

Natuurlijk zijn er diverse varianten op het bouwen van een schuur of tuinhuis en het bouwproces. Wil jij de uitdaging ook aan om je eigen schuur te bouwen? Wanneer je zelf niet in staat bent om een goede bouwtekening te maken, kijk dan eens tussen alle bouwtekeningen die wij hier aanbieden.

We hebben meer dan 10.000 bouwtekeningen voor je online staan, waaronder bouwtekeningen voor diverse soorten schuren en tuinhuizen. Met een stap voor stap beschrijving lukt het zelf diegene met twee linkerhanden om een eigen schuur te bouwen. En wanneer je de smaak te pakken hebt, kijk dan eens verder tussen de bouwtekeningen. Je zult altijd inspiratie opdoen om wat leuks in elkaar te knutselen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…