Rendement

Wat is rendement?

Bij verf en kleurstoffen is rendement de hoeveelheid van de verf, uitgedrukt in volume-eenheden, nodig op een bepaald oppervlak dekkend te verven. Tal van zaken hebben invloed op het rendement van verf. Bijvoorbeeld de viscositeit, de hoeveelheid pigment en de ondergrond waarop je de verf aanbrengt.

De hoeveelheid van de verf, uitgedrukt in volume-eenheden van verf is dan ook geen vast gegeven, maar is situationeel. Over het algemeen geldt dat ruwe en poreuze oppervlakken ten koste gaan van de hoeveelheid van de verf. Of, simpel gezegd, je hebt dan meer verf nodig om hetzelfde oppervlak dekkend te verven. Dit is iets waarmee je rekening houdt bij het inkopen van verf.

Waarvoor gebruikt men rendement?

Rendement is een belangrijke factor bij de inkoop van verf. Met name bij grote projecten is het van belang vooraf een goede inschatting te maken van de benodigde hoeveelheid verf. Men spreekt in dat verband van het theoretische rendement en het praktische rendement. Het eerste is een min of meer vaste waarde, die nuttig is om verschillende soorten verf met elkaar te vergelijken.

Bij het praktische rendement weeg je situationele omstandigheden mee, die invloed hebben op de daadwerkelijke hoeveelheid verf. Een goede manier om de hoeveelheid verf vooraf goed vast te stellen is het maken van een proefvlak.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred