Ontluchter

Wat is een ontluchter?

Een ontluchter is een ingebouwde ontsnappingsmogelijkheid voor lucht in een anders gesloten leidingsysteem. Het bekendste voorbeeld hiervan is de ontluchter die standaard op een radiator zit. Dankzij en ontluchter laat je lucht uit zo’n systeem, zonder dat er groter ingrijpen nodig is in het systeem zelf.

Een ontluchter is dan ook een bewuste voorziening in zo’n systeem. Deze gebruik je periodiek om te luchten en zo de goede werking van het betreffende systeem te waarborgen. Wel heb je wat kennis nodig voor het goed gebruik van een ontluchter. Zo gebruik je hiervoor bij een radiator een speciale sleutel.

Waarvoor gebruik je een ontluchter?

Gesloten systemen met gas of vloeistof erin functioneren minder goed als er lucht in komt. Lucht veroorzaakt blokkades of neemt ruimte in die niet meer door het gas of de vloeistof wordt ingenomen. In het geval van een radiator vermindert lucht de werking en kan deze een kloppend geluid maken. Ontluchten door middel van een luchter is dan noodzakelijk.

Dat er met de tijd toch lucht in zo’n systeem komt is namelijk vrijwel onvermijdelijk. Een ontluchter is dus een belangrijk onderdeel van periodiek onderhoud aan gesloten vloeistof- en leidingsystemen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred