Kippen houden doe je niet alleen omdat je dan (bijna) elke dag een vers ei hebt. Er zijn om te starten zeven redenen waarom je kippen wil houden. Zelf houd ik al jaren kippen en dat doe ik met ongelofelijk veel plezier. Daarom haal ik deze redenen ook uit mijn persoonlijke ervaring en die van nabije kennissen. Je kunt er eigenlijk niet omheen, kippen houden is ongelofelijk leuk en levert vaak nog eens een lekker eitje op ook. Graag vertel ik je meer over het houden van kippen zodat jij misschien ook wel start met kippen houden!

Zelf kippen houden kun je doen om de volgende 7 redenen

  1. Kippen houden om je groenafval kwijt te raken.
  2. Kippen zijn gezellig en vriendelijk.
  3. Goedkope en makkelijke huisdieren.
  4. Elke dag een vers ei.
  5. Mooie dieren.
  6. Slakken, rupsen en onkruidbestrijders.
  7. Kippenmest.

Ben je opzoek naar bouwtekeningen van kippenhokken? Dan vind je hier meer informatie!

Reden 1: Kippen houden om je groenafval kwijt te raken.

Om van je je groenafval af te komen is het houden van kippen ideaal. Kippen eten alles wat ze tegenkomen van groenafval. Je kunt je etensrestjes heel gemakkelijk kwijt. Hierdoor hoef je niet speciaal om kippenvoer en je groenafval container is minder snel vol. Zeker wanneer je buitenaf woont is dit vaak een groot probleem. Het is een wat minder bekende reden, maar zelf merk ik dat dit mijn behoorlijk wat werk scheelt. Op die manier heb je nooit meer restjes over.

Wist je dat kippen ook dol zijn op gemaaid gras?

Tip: Hou je kippen wel uit je groenten tuin weg want ze lusten ook graag sla!

Reden 2: Kippen zijn gezellig en vriendelijk.

Kippen zijn erg vriendelijke en gezellige dieren. Ze zijn constant aan het scharrelen door je tuin. De hele dag door hoor je ze tokkelen. Kortom kippen houden geeft je tuin een gezellig en afwisselend aanblik. Kippen zijn ook erg kind vriendelijk dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bepaalde hondenrassen. Dat maakt het omgaan met deze lieve beesten erg leuk. Ik raad je eigenlijk gewoon aan om gewoon eens met een enkele kip te starten, je ziet vanzelf hoe leuk het is!

Reden 3: Goedkope en makkelijke huisdieren.

Van alle huisdieren die je kunt houden zijn kippen verreweg de goedkoopste. De aanschaf van een kip is super laag. Wanneer je de kippen los in je tuin of op je erf laat rondscharrelen hoef je ze vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar niet bij te voeren. Het nadeel van kippen die los rondscharrelen is wel dat je telkens opzoek moet naar de eieren. Een kippenhok maken is wel aan te raden, want je wilt een goede plek voor je kippen hebben. Deze hokken hoef je tegenwoordig niet meer te kopen, want je kunt ze ook zelf maken en kippen houden. Klik maar eens op de link hierboven om te ontdekken hoe jij zo’n hok kunt maken!

Reden 4: Elke dag een vers ei.

Een ei dat hoort er bij is een bekende slogan. Eigen kippen zorgen elke dag weer voor verse eieren. Wat wil je meer? Een vers ei van je eigen kippen smaakt extra lekker. Een vers ei van je eigen kippen smaakt extra lekker. Heerlijk toch?! Heb je daarnaast nog elke dag eieren over dan kun je deze bijvoorbeeld verkopen. Je kunt de eieren ook gebruiken in een taart. Is je vrouw dol op bakken dan zijn verse eieren altijd meer dan welkom.

Reden 5: Mooie dieren.

Zelf kippen houden omdat het mooie dieren zijn. Er zijn heel veel verschillende kippenrassen. Voordat je kippen koopt kijk dan eerst even rond. Bedenk van te voren welke kippen wil je? Groote kippen of juist krielkippen. Dit is voor iedereen verschillend. Je hebt enorm veel verschillende kippenrassen ongeveer 400. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe ze zijn verdeeld.

Maak ook gebruik van mijn bouwtekeningen. Op deze pagina vind je meer informatie!

Reden 6: Slakken, rupsen en onkruid bestrijders.

De kippen houden je tuin goed schoon. Ze bestrijden het onkruid. Slakken en rupsen zijn niet meer veilig in je tuin. De kippen houden van slakken, wormen en rupsen ze vinden het een lekkernij. Door kippen te houden bespaar je jezelf veel tijd en ergernis. Je hebt dus een milieuvriendelijke onkruidbestrijding. Teveel slakken kan echt een plaag zijn in je tuin.

Reden 7: Kippenmest.

Het houden van kippen veroorzaakt natuurlijk mest. In kippenmest zit heel veel stikstof en andere voedzame bestanddelen. Daardoor is kippenmest goed voor je tuinplanten of je groenten. Wil je ook zelf een kippenhok maken? Dan raad ik je aan verder op deze website te kijken naar het bouwtekeningenpakket waar je de tekening kunt vinden om een kippenhok mee te maken!

Deze genoemde redenen geven wel aan waarom je kippen wilt hebben.

Zelf je eigen kippenhok maken of kippenren bouwen?

Voor je zelf een kippenhok kunt maken is het slim om even dit onderstaande filmpje te volgen.

Bouwtekeningen van kippenhokken en kippenren

Een kippenhok bouwen is het makkelijkst aan de hand van goede stap voor stap bouwtekeningen en bouwplannen. In ons bouwtekeningenpakket hebben wij een hele serie kippenhokken zitten. Deze tekeningen zijn stap voor stap opgebouwd zodat je ze heel makkelijk kunt volgen. Voor ieder is er wel wat wils. Laat je daarom verrassen door het enorme aanbod.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kippen houden

Kippen houden

Kippen houden is goedkoop, gezellig en effectief.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Kippenhok kopen of zelf maken?

Als laatste nog even de beide opties hebben zo hun voor en nadelen weergegeven.

Voordelen kopen

 1. Je kippenhok staat snel
 2. De kippen kunnen er gelijk gebruik van maken
 3. Geen gereedschap nodig

Nadelen kopen

 1. Duur
 2. Matige kwaliteit
 3. Beperkte afmetingen

Waar kun je dan nog wel voor een redelijke prijs een kippenhok kopen? Kijk maar eens op deze site

Voordelen zelf maken

 1. Goedkoop
 2. Goede kwaliteit want je hebt er zelf invloed op.
 3. Elke gewenste afmeting die je maar wilt
 4. Veel voldoening

Nadelen zelf maken

 1. Kost tijd
 2. Gereedschappen nodig al moet ik daar gelijk wel bij zeggen dat dit niet echt een hele goede reden is omdat je namelijk als doe-het-zelver alles al in huis hebt
 3. Bouwtekening nodig dit probleem hebben wij voor je opgelost door de vele bouwtekeningen uit ons pakket. Kortom dit is eigenlijk ook geen groot nadeel.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Waar ga jij voor? Wij zijn heel benieuwd laat het  daarom in een reactie achter onder dit bericht