Wat is etsen?

Etsen is een diepdruktechniek waarbij men een harde ondergrond bewerkt met een vloeistof, meestal een zuur. Deze vloeistof heeft een permanent effect op de ondergrond, vaak door de toplaag aan te tasten. Door dit met een vooropgezet patroon te doen, ontstaat een herkenbare tekening op de ondergrond.

Etsen is in principe een vorm van reliëfkunst. Zo is zandstralen in feite ook een vorm van deze diepdruktechniek, waarbij de structuur en diepte van de ondergrond wordt bewerkt op een visueel effect te bereiken. Om te etsen moet men de ondergrond vaak eerst voorbewerken. Deze voorbewerking bestaat minimaal uit egaliseren en het maken van een patroon.

Waarvoor dient etsen?

Etsen is een decoratiemethode. Men beoogt er dus vooral een esthetisch effect mee. Metalen als staal, koper en aluminium zijn zeer geschikt voor deze bewerkingsmethode, maar ook glas is een geschikte ondergrond. Etsen is een techniek die door bekende kunstenaars veelvuldig wordt en werd toegepast.

Zo maakte Rembrandt van Rijn diverse beroemde decoraties met deze techniek. Een minder voor de hand liggende toepassing van etsen is materiaalonderzoek.

Door reliëf aan te brengen kan materiaal beter bestudeerd worden. Bepaalde eigenschappen komen zo beter aan het licht. Bijvoorbeeld slijtage en scheurtjes bij constructies of poreusheid en luchtbelletjes bij andere materialen. Meestal gebruikt men hiervoor een zuur.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred