Wat is frezen?

Frezen is het verwijderen van materiaal door middel van snel draaiend gereedschap. Door middel van frezen brengt men sleuven, groeven of randen aan in materiaal. Frezen is een vorm van verspanen die zich goed laat vergelijken met boren. Het cruciale verschil is dat een boor zich altijd neerwaarts – dus steeds dieper – in het materiaal graaft, terwijl een frees zijwaarts beweegt en over een relatief groot oppervlak materiaal steeds tot dezelfde diepte verwijdert.

Hoewel men kan frezen op diverse materialen, betreft het meestal metaal. Het is dan ook een proces dat voor veel geluidshinder kan zorgen en op grotere schaal meestal volautomatisch machinaal wordt gedaan.

Waarvoor dient frezen?

Frezen is een vorm van materiaalbewerking die het materiaal geschikter maakt voor een bepaald doel. Een voorbeeld is het uitfrezen van schroefdraad in een stuk metaal, zodat een bout ontstaat. Een andere toepassing van frezen is het aanleggen van leidingen in muren.

Met een speciale muurfrees maakt men één of twee gleuven in een muur, waarin kabels en leidingen worden weggewerkt. Indien nodig kan men de ruimte tussen twee parallelle gleuven uithakken om zo ook voor grotere leidingen ruimte te maken. Een lakfrees is vergelijkbaar met een bandschuurmachine en verwijdert verf en lak van een oppervlakte.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred