Wat is een frog-steen?

Een frog-steen (of frogsteen) is een baksteen met een uitholling aan de bovenkant. Deze uitholling is meestal rechthoekig of trapeziumvormig. Tijdens het bakken plaatst men deze stenen in een vormbak met daarin een uitstulping en zo ontstaat de holte. De uitstulping noemt men ‘kicker’.

Een term die men overnam uit Engeland en die later weer terugvertaald is in ‘frog’, vanwege een fonetische spraakverwarring. Door het bakken van frog-stenen bespaart men veel klei bij de productie van bakstenen. Een betere hechting tussen de mortel en de stenen is een tweede reden om dit type steen te bakken. Er is zo meer oppervlakte waaraan de mortel zich kan hechten.

Waarvoor gebruikt men een frog-steen?

In toepassing en functie verschilt een frog-steen niet van een reguliere baksteen. Ook komen er verschillende formaten voor, waaronder het hier veelgebruikte waalformaat. Frog-stenen delen dus een zéér brede toepassing met reguliere bakstenen.

In sommige gevallen metselt men frog-stenen op hun kant, waardoor de holtes in de stenen zichtbaar zijn in de gevel. In dit geval dient de steen een puur decoratief doel. Met een combinatie van frog-stenen en reguliere bakstenen metselt men soms ook patronen in een muur.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred