Wat is IP waarde?

De IP waarde van een voorwerp of artikel is de mate waarin dat voorwerp of artikel bestand is tegen water en vaste deeltjes, zoals stof. Met name op verlichting en armaturen vind je een IP waarde. IP staat voor International Protection Marking en omvat de afkorting ‘IP’, gevolgd door twee getallen. Bijvoorbeeld ‘IP43’.

Het eerste getal dat volgt op IP staat voor de bescherming tegen vaste deeltjes en aanraking, het tweede getal staat voor bestendigheid tegen water en vloeistoffen. De eerste waarde loopt van 0 tot 6 en de tweede van 0 tot 8. Een waarde van 68 staat dus voor maximale bestendigheid tegen zowel vaste deeltjes als vloeistof.

Waarvoor gebruikt men IP waarde?

IP waarde is een classificatiesysteem om snel te kunnen vaststellen of een artikel geschikt is voor de beoogde toepassing. Zo dient een tuinlamp vanzelfsprekend een hogere waarde te hebben dan een binnenlamp. Om een IP te voeren, moet een artikel ook gestest zijn volgens de voorwaarden van het classificatiesysteem.

Daarin staat nauwkeurig beschreven in welke mate een product bestand moet zijn tegen bijvoorbeeld water, om een bepaalde IP waarde toegekend te krijgen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred