Wat is een leidak?

Een leidak is een dak met leistenen dakbedekking, meestal in de vorm van leistenen dakpannen. Leisteen geldt als een makkelijk bewerkbare steensoort die daardoor, in combinatie met zijn waterdichtheid, zeer geschikt is als dakbedekking. Leien dakpannen maakt men op maat door middel van een leihamer en leibrug.

Leidaken past men al sinds de middeleeuwen veelvuldig toe, mede dankzij het feit dat leien dakpannen met relatief eenvoudig gereedschap te maken zijn. De keerzijde van deze makkelijke bewerkbaarheid is dat leisteen niet erg lang meegaat. Deze steensoort verweert relatief snel, wat betekent dat leidaken relatief snel vervangen aan vervanging toe zijn.

Waarvoor past men een leidak toe?

Lange tijd gold leisteen als een van de eenvoudigere en meer duurzame soorten dakbedekking. Vele eeuwen geleden waren hout en stro goedkope, maar minder duurzame alternatieven en gebakken dakpannen duur of niet beschikbaar. Tegenwoordig kiest men niet meer voor een leidak omwille van de kosten of duurzaamheid.

Op beide criteria zijn er immers betere alternatieven. Leidaken gelden wel als netter dan gebakken dakpannen. Daarom kiest een architect er nog wel eens voor. Zo past men leisteen ook nog wel eens om esthetische redenen toe als gevelbekleding.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred