Aanlegbreedte

Wat is aanlegbreedte?

Aanlegbreedte is een maatvoering die betrekking heeft op een (stalen) fundering. De aanlegbreedte is dus de breedte van een funderingslaag onder een constructie. Het deel van een muur of gevel dat zich onder het maaiveld bevindt is feitelijk de fundering. Boven het maaiveld spreekt men dus van de breedte (of dikte) van de muur of gevel.

De aanlegbreedte geeft men vaak niet aan in metrische waarden, maar in stenen of materiaal. Deze informatie is namelijk van belang voor de opbouw van de muur of gevel boven het maaiveld, specifiek voor het bepalen van de dikte daarvan. Voor de diepte van een fundering gebruikt men de term aanlegdiepte. Ook hier wijkt men af van metrische waarden.

Waarvoor gebruikt men aanlegbreedte?

Met de aanlegbreedte communiceer je op een bouwplaats de dikte van de fundering. Als de aanleg zes steen dik is, betekent dit dat de fundering zes (bak)stenen dik is. Deze dikte hanteer je dan ook boven het maaiveld en zo zorg je dat de dikte van de muren overal aansluit op de breedte van de fundering. Waarborgen dat de fundering de constructie erboven goed draagt, is natuurlijk van het grootste belang bij elk bouwproject.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred