Aanzet

Wat is een aanzet?

Een aanzet is het begin van een (gemetselde) boogconstructie. Als deze specifiek betrekking heeft op de eerste, of onderste steen van bogen of gewelven, dan spreekt men ook wel van een aanzetsteen. Ook los van bogen en gewelven gebruikt men deze term soms. Bijvoorbeeld bij het begin van een nieuwe laag of constructiemethode.

In principe spreekt men van een aanzet bij elk begin of bij elke overgang naar een andere laag of bouwmethode, wanneer het de eerste steen of het begin van de nieuwe laag of constructie betreft.

Waarvoor gebruik je een aanzet?

In constructieve zin is dit een noodzakelijk onderdeel van een boog of gewelf. De aanzetsteen vertrekt van een horizontaal vlak, bijvoorbeeld een kraagsteen, naar een licht toenemende hoek, om zo de boogconstructie mogelijk te maken.

Taalkundig komt het van pas om nauwkeurig naar het begin – de aanzet – van een nieuw constructief element te verwijzen. Wanneer er gewisseld wordt van techniek of methode, moeten handelingen vaak nauwkeuriger worden omschreven, waardoor specifieke benamingen van groot belang zijn.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred