Aardnet

Wat is een aardnet?

Het aardnet, of de aardleiding, in of rondom een woning of pand is onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen. Concreet voorkomt een aardnet ongelukken met elektriciteit. In feite is de aardleiding een netwerk dat vooral in natte ruimtes van belang is. Alle metalen of geleidende voorwerpen staan hiermee in verbinding.

Het gevolg hiervan is dat er stroom op deze onderdelen komt te staan. Zo worden ongelukken door kortsluiting of blikseminslagen voorkomen. Via het aardnet wordt elektriciteit naar de aarde – de grond dus – afgevoerd en is deze ongevaarlijk voor de aanwezigen in het pand. De aardleiding zelf bestaat ook uit geleidend materiaal. Zo functioneert de wapening in het beton soms als aardnet.

Waarvoor gebruikt men een aardnet?

Een aardnet is een verplichte veiligheidsmaatregel in gebouwen. Deze zogeheten potentiaalvereffening staat beschreven in NEN 1010. De veiligheid van een aardleiding werkt twee kanten op. Het directe gevolg is dat je ernstige ongelukken met elektriciteit kan voorkomen. Ook brand als gevolg van kortsluiting of blikseminslag is stukken kleiner dankzij het aardnet.

NEN 1010 beschrijft ook hoe je het aardnet in natte ruimtes aanbrengt. Zo verbind je de geleidende onderdelen binnen de ruimte zelf en niet pas in de centrale aardingsdoos in de meterkast. Het toepassen van deugdelijke aardnetten verminderd ongelukken met elektriciteit enorm in Nederland.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred