Afsnuiten

Wat is afsnuiten?

Afsnuiten is een vorm van houtbewerking waarbij scherpe randen en punten van een houten constructie worden afgestompt. Kale houten balken en planken hebben vaak scherpe randen en punten. In een afgewerkte constructie is dat, om voor de hand liggende redenen, niet wenselijk.

Men schuurt of schaaft de scherpe randen dan wat ronder. De vorm van houtbewerking kan op diverse manieren. Een stukje schuurpapier is in feite al voldoende. Bij grotere klussen gebruikt men hiervoor een schuurmachine en eventueel een vijl.

Waarom wordt afsnuiten gedaan?

Afgezien van veilig en prettig gebruik, beoogt men met afsnuiten ook het ene stuk hout soepeler in het andere te laten vallen. De rechte en scherpe randen van houtwerk bemoeilijken namelijk ook het soepel vallen van het ene stuk hout in (bijvoorbeeld) een uitsparing in het andere. Door afstompen gaat dit soepel. In deze gevallen betreft het vaak een minimale vorm van afsnuiten.

Een zeer geringe mate van schuren is hier al voldoende om het hout goed in elkaar te laten vallen. Bij gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld meubels, pakt ment het afsnuiten vaak grondiger aan en rondt men al het hout grondiger af. Ook omdat verf en lak dan beter op het hout hechten. Bij scherpe randen slijt de verf hier namelijk het eerst.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen
Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred