Bankhamer

Wat is een badding?

Een badding is een houten balk van een standaardmaat die je meestal niet voor (permanente) constructieve doeleinden gebruikt. Een badding (die je ook wel batting noemt) gebruik je bijvoorbeeld als stempel of bij het maken van bekisting. Omdat het gebruiksdoel van een badding niet permanent en constructief van aard is, maakt men een badding vaak van hout van lagere kwaliteit, zoals naaldhout. Een typische badding heeft een dikte van zo’n 6 cm en een breedte van 15 cm. De lengte varieert, maar is zelden meer dan enkele meters.

Waarvoor gebruik je een badding?

Dit stuk hout gebruik je in de bouw voor vrijwel alle soorten toepassingen. Er is geen harde regel voor wat het gebruik betreft. Al is het gebruikelijk dat je een badding meer dan één keer gebruikt. Als een project is afgerond, beschik je over baddingen in min of meer de oorspronkelijke staat. Ze worden ook veel als resthout aangeboden.

In dit geval gebruik je ze eventueel alsnog voor constructieve doeleinden, zoals bijvoorbeeld het maken van een schuur of overkapping. In beginsel zijn ze hiervoor niet bedoeld en ook niet optimaal. Uit kostenoverwegingen is het echter een aantrekkelijk alternatief voor hoogwaardigere houtsoorten.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred