Balklaag

Wat is een balklaag?

Zoals de naam al aanduidt is een balklaag een (horizontale) laag balken. Doorgaans rust hierop een (verdiepings)vloer. Ook een balklaag zelf kan gelaagd zijn, afhankelijk van de overspanning die wordt overbrugd. De bovenste laag balken – waarop de feitelijke vloer rust – bestaat uit kinderbalken (of kinderbinten).

Deze rusten op een of meerdere moerbalken. Moerbalken overspannen de hoofdoverspanning, zodat de overige (kinder)balken dat niet hoeven. Wanneer er geen moerbalk is en alle balken van een balklaag de volledige overspanning maken, spreken we van een enkelvoudige balklaag. In de meeste gevallen wordt de balklaag van een tussenvloer onopvallend in een plafond verwerkt.

Waarvoor wordt een balklaag gebruikt?

Een balklaag wordt gebruikt om een vloer of dak(spanten) op te laten rusten. Het hout dat doorgaans voor balklagen wordt gebruikt is licht en sterk tegelijk en daarom zeer geschikt voor het maken van overspanningen die eenvoudig hun eigen gewicht plus de nodige belasting kunnen dragen.

Nog steeds geldt een balklaag als een relatief voordelige constructie om een dak of vloer op te laten rusten. Hier staat wel tegenover dat hout relatief gehorig is en ook brand gevaarlijker is ten opzichte van bijvoorbeeld prefab betondelen. Ook kan een balklaag in principe alleen lichte scheidingswanden – van gips of hout – dragen.

Balklaag
Balklaag

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred