Beglazing

Wat is beglazing?

Beglazing is het toepassen van glas in de ramen van constructies, zodat licht binnen kan vallen, zonder dat het binnenklimaat in directe verbinding met het buitenklimaat staat. Het toepassen van glas is hiervoor al enkele eeuwen de standaard, al is de techniek hiervan vanzelfsprekend ver gevorderd.

De fraaie glas-in-lood ramen die men in oude kerken treft zijn daar aangebracht, niet louter vanwege esthetische overwegingen, maar ook uit praktische noodzaak. De allereerste toepassing van glas bestond uit vele kleine glasplaten, omdat men nog geen grote glasplaten kon vervaardigen.

Tegenwoordig bestaat beglazing in de regel uit HR-glas, dat uit twee of drie glaslagen bestaat met een isolerende spouw daartussen.

Waarvoor wordt beglazing gebruikt?

Beglazing wordt gebruikt om de lichtinval in een constructie te waarborgen, zonder dat het binnenklimaat blootstaat aan het buitenklimaat. Afhankelijk van de functie van een constructie schrijft het Bouwbesluit voor hoeveel daglicht er in een ruimte aanwezig moet zijn. Zonder voldoende daglicht kun je aan een constructie bijvoorbeeld geen woonfunctie toekennen.

Door vorderingen in glasproductie en bouwkunde kunnen je tegenwoordig grote delen van een constructie uit glas optrekken, zonder dat het binnenklimaat daaronder lijdt. Een voorbeeld hiervan is de toepassing van beglazing in de glastuinbouw.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred