Bollenplaatvloer

Wat is een bollenplaatvloer?

Een bollenplaatvloer is een systeemvloer. De vloer is bedoeld om het totale gewicht van een vloerdeel te reduceren, evenals het materiaalgebruik. Betonnen vloerdelen bestaan niet enkel uit beton en wapening.

In een bollenvloer zijn met lucht gevulde kunststof bollen verwerkt, zodat het totale gewicht van het vloerdeel lager is. Deze bollen liggen, voordat het beton gestort is, ingeklemd tussen wapeningskorven. De wapeningskorven houden de bollen op hun plek en zorgen dat de bollen zich enkel de constructief niet belangrijke delen van de vloer bevinden.

Waarvoor wordt een bollenplaatvloer gebruikt?

Met een bollenplaatvloer kunnen grotere overspanningen gemaakt worden dan met een massieve betonvloer, maar de draagkracht neemt op specifieke punten wel af. De gewichtsbesparing ten opzichte van een massieve betonvloer bedraagt zo’n 25 procent.

Door het lichtere gewicht kan elders in de constructie ruimte worden bespaard op bijvoorbeeld draagpilaren en kunnen licht uitgevoerde overspanningen gemaakt worden, die normaliter lastig in beton te realiseren zijn.

In principe is een bubbelplaatvloer, mits juist toegepast, bestand tegen normale belasting. Echter moet bij eventuele toekomstige aanpassingen aan een constructie wel rekening worden gehouden met niet helemaal gelijkmatige draagkracht van de vloer.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred