Bouwnaad

Wat is een bouwnaad?

Een bouwnaad is de voeg waar twee verschillende constructies samenkomen, die niet in dezelfde periode gebouwd zijn. Bijvoorbeeld wanneer twee afzonderlijke gebouwen later met elkaar verbonden worden of wanneer een raam- of deuropening wordt dichtgemetseld. Ook bij een aanbouw is er sprake van bouwnaden.

Deze zijn goed herkenbaar als zijnde later aangebracht en geen onderdeel van de oorspronkelijke constructie. Aan weerzijden van de bouwnaad vind je vaak verschillende steensoorten en bouwstijlen, wat de bouw naad zelf extra accentueert. Een bouw naad hoeft niet altijd verticaal te zijn. Ook wanneer men de bouw van een constructie, na lange stilstand of gedeeltelijke afbraak, weer hervat, spreekt men van een bouw naad.

Zo zijn veel oude gebouwen op enige moment ten prooi gevallen aan brand en later hersteld, met subtiele maar zichtbare verschillen.

Waarvoor wordt een bouwnaad gebruikt?

Een bouwnaad is een voeg en verbindt zodoende twee elementen. Daarin verschilt een bouw naad niet wezenlijk van een ander soort voeg. Omdat de bouw naad twee oorspronkelijk losstaande constructies verbindt, is deze wel veel langer dan een typische voeg en ook veel gevoeliger voor scheuren.

Dat komt overigens niet alleen door de lengte, maar wederom door verschillen in de twee constructies die de bouwnaad verbindt.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred