Broodjesvloer

Wat is een broodjesvloer?

Een broodjesvloer, ook wel combinatievloer genoemd, is een systeemvloer die bestaat uit prefab betonnen liggers met vulblokken daartussen. Deze vulblokken zijn licht van gewicht en dienen om het totale gewicht van de constructie te verminderen.

Deze vloer dankt zijn naam aan de oppervlakkige gelijkenis tussen deze kunststof vulblokken en broden in een oven. De vulbokken zijn meestal van kunststof, maar kunnen ook van lichtbeton of andere lichte materialen gemaakt zijn. Een broodjesvloer wordt vaak afgewerkt met een druklaag.

Waarvoor wordt een broodjesvloer gebruikt?

Een broodjesvloer is een goed te isoleren systeemvloer. Soms wordt geïsoleerde polystyreen toegepast om de isolatiewaarde van de vloer te verbeteren. Iets dat met name gebeurt wanneer de vloer op de begane grond wordt toegepast.

De kunststof vuldelen raken elkaar dan onder de betonnen liggers, zodat een dekkende isolatielaag ontstaat over de hele breedte van de vloer, onder de liggers waar de druklaag op rust. Het gebruik van sluitende polystyreenblokken is echter optioneel. Dit type vloer heeft niet noodzakelijkerwijs een betere isolatie dan een andere systeemvloer.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred