Cascobouw

Wat is cascobouw?

Bij cascobouw bouwt men de buitenschil van een gebouw en legt men technische voorzieningen aan. Sanitair, installaties en de binnenmuren maken geen onderdeel uit van cascobouw. Wat men precies bedoelt met cascobouw kan per project verschillend zijn. Vaak worden er wel tussenmuren geplaatst tussen individuele wooneenheden. Ook neemt men met het plaatsen van leidingen en kabels soms wel degelijk een voorschot op de uiteindelijke indeling van het pand.

Cascobouw houdt minimaal in dat het pand aan de buitenzijde geheel is afgewerkt. Dit betekent wind- en waterdicht en alles dat daarbij hoort. Inclusief isolatie en afwatering. Ook tussenvloeren realiseert men in principe altijd bij cascobouw, net als de trapgaten voor de verbinding daartussen. Het plaatsen van trappen zelf is dan meestal weer niet inbegrepen.

Waarvoor past men cascobouw toe?

De keuze voor cascobouw wordt meestal ingegeven door flexibiliteit. Bijvoorbeeld wanneer de ontwikkelaar op het moment van de bouw nog geen zekerheid heeft over het finale gebruik. Ook is soms sprake van flexibel gebruik. In dit geval wil de eigenaar van het pand de vrijheid hebben om de indeling en het gebruik later nog aan te passen.

Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van flexibele bedrijfsruimtes. Ook snelheid is een reden om cascobouw toe te passen. In casco kan een pand relatief snel worden gerealiseerd. Terwijl de bouw vordert maken de toekomstige gebruikers alsnog keuzes over de indeling. De totale doorlooptijd van het project wordt daarmee korter.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred