Cementdekvloer

Wat is een strijkvloer of Cementdekvloer?

Een strijkvloer of cementdekvloer is een soort vloerafwerking die bestaat uit een laag cement, die over de bestaande vloer wordt gestreken tot het een glad en egaal oppervlak vormt. Deze vloerafwerking wordt vaak gebruikt in industriële en commerciële gebouwen, omdat ze stevig, duurzaam en makkelijk te onderhouden is. Een strijkvloer kan ook worden afgewerkt met een laag afwerkingsmateriaal, zoals een beschermende laag of een afwerkingsmiddel, om de vloer te verfraaien en de levensduur ervan te verlengen.

Hoe wordt het gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om een strijkvloer te maken, afhankelijk van de specifieke eisen en behoeften van de ruimte waar de vloer wordt gelegd. In het algemeen wordt een strijkvloer gemaakt door het volgende proces te volgen:

  1. Voorbereiden van de ondergrond: De ondergrond moet schoon, stevig en droog zijn voordat de cementlaag kan worden aangebracht. Als er oude vloeren of andere onregelmatigheden op de ondergrond aanwezig zijn, moeten deze worden verwijderd en gladgestreken voordat verder wordt gegaan.
  2. Aanbrengen van de cementlaag: De cementlaag wordt over de voorbereide ondergrond gestreken met behulp van een vloerspatel of een ander geschikt gereedschap. Het is belangrijk om de cementlaag gelijkmatig aan te brengen en te zorgen dat er geen luchtbellen of onregelmatigheden in de vloer achterblijven.
  3. Afwerken van de vloer: Nadat de cementlaag is aangebracht, moet de vloer worden afgewerkt om de duurzaamheid ervan te verbeteren en om de vloer te verfraaien. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van een laag afwerkingsmiddel of door het polijsten van de vloer.
  4. Uitharden van de vloer: Na het afwerken van de vloer is het belangrijk om de vloer te laten uitharden voordat de ruimte wordt gebruikt. Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van de omstandigheden. Tijdens het uitharden moet de vloer worden beschermd tegen schade en moet er voldoende tijd worden gegeven om te drogen en te harden.

Hoe snel is een cementdekvloer droog?

Het droogproces van een cementdekvloer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dikte van de vloer, de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte waar de vloer is gelegd, en de ventilatie in de ruimte.

De droogtijd is ongeveer een week per centimeter dikte.

Wanneer kan ik op de cementdekvloer lopen?

Je kunt op een cementdekvloer lopen zodra de vloer droog is. Dit betekent dat het oppervlak niet langer kleverig of vochtig aanvoelt en dat er geen sporen van vocht of vochtigheid zichtbaar zijn.

Dit kan ongeveer 48 uur na het aanbrengen van de vloer zijn. Het is echter belangrijk om te wachten tot de vloer volledig uitgehard is voordat je deze belast. Dit kan tot zeven dagen duren, afhankelijk van de omstandigheden. Het is daarom aanbevolen om de vloer te laten rusten en niet te betreden of te belasten totdat hij volledig uitgehard is.