Cv radiator

Wat is een cv radiator?

Feitelijk is een cv radiator een warmtewisselaar, in de volksmond bekend als simpelweg ‘verwarming’. De radiator bevat vloeistof die verwarmd wordt wanneer de cv is ingeschakeld en is een onderdeel van de cv – ofwel ‘centrale verwarming’. Deze bestaat naast radiatoren uit een verwarmingsketel die de vloeistof verwarmt en leidingen die de vloeistof van en naar de radiatoren leiden.

Een cv radiator is ontworpen op maximale afgifte van warmte. Dat betekent een zo groot mogelijk oppervlakte voor het volume. Ook is de radiator gemaakt van materiaal dat warmte goed geleidt. In de meeste gevallen is dat staal of een ander goed geleidend metaal.

Waarvoor gebruikt men een cv radiator?

De functie van een cv radiator is het verwarmen van een ruimte. Wanneer de cv inschakelt, stroomt er warme vloeistof door de radiator. Deze geeft de warmte af aan de koudere omgeving. De afgekoelde vloeistof stroomt vervolgens weer terug naar de cv-ketel om opnieuw verwarmd te worden.

CV radiatoren zijn de meest toegepaste manier om ruimtes te verwarmen in Nederland. Wel verliezen radiatoren langzaam terrein aan vloerverwarming. Deze verwarmt een ruimte gelijkmatiger en langduriger. Het toepassen van vloerverwarming als alternatief voor cv radiatoren is echter niet overal mogelijk. In panden met houten constructievloeren of onder parket is vloerverwarming vaak niet mogelijk. Hier past men dus nog steeds cv radiatoren toe.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred