Dakopstand

Wat is een dakopstand?

Een dakopstand is de opstaande rand aan de rand van een (plat) dak. In principe is elk plat dak aan alle zijden omgeven door een opstaande rand, die als waterkering fungeert. Daarmee wordt het hele dak een soort ‘bak’ waarin water verzameld wordt. Dat gebeurt in de praktijk natuurlijk niet, omdat er natuurlijk op bepaalde plekken voor afwatering is gezorgd.

Een dakopstand zorgt dat water enkel bij de bedoelde afwatering het dak verlaat en niet overal op de gevel slaat. Iets dat zowel voor de gebruikers van de constructie als de levensduur ervan, ongunstig is.

Waarvoor gebruik je een dakopstand?

De functie van een dakopstand is het leiden van hemelwater naar de bedoelde afwatering. Daarmee voer je hemelwater gecontroleerd af, zonder dat het voor overlast zorgt. Een dak-opstand functioneert dan alleen goed indien ook de afwatering goed is. Zonder afwatering loopt het dak alsnog over.

Voor die tijd krijg je waarschijnlijk te maken met lekkages. Aan de dakzijde is een opstand meestal schuin afgewerkt. Dit voorkomt dat de naden tussen de opstand en het dakoppervlak een kwetsbaar punt wordt, waarop lekkages ontstaan.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred