Deuvel

Wat is een deuvel?

Een deuvel is een houten verbindingsstuk tussen twee elementen. Het is een cilindervormig stukje hout, met vaak een gekartelde rand. Met name bij meubels die je zelf in elkaar zet, worden deuvels veelvuldig gebruikt. Een groot voordeel van een deuvel is dat de verbinding aan de buitenzijde haast onzichtbaar is.

Het lijkt dus bijna alsof de verbonden elementen één geheel vormen. Bij nagels en schroeven blijft altijd de kop zichtbaar. Daar staat tegenover dat een deuvelverbinding minder sterk is. Dat is trouwens niet altijd een nadeel. Bij bouwpakketten maken deuvels demontage eenvoudig. Het meubel demonteer je zonder schade, om elders weer in elkaar te zetten.

Waarvoor gebruik je een deuvel?

Je gebruikt een deuvel als verbindingsstuk tussen twee platen of andere elementen. Meestal als onderdeel van een bouwpakket of ander project. Redenen om voor een deuvel te kiezen zijn de eenvoudige demonteerbaarheid en de onzichtbaarheid van de verbinding. Is alleen dat laatste belangrijk?

Dan gebruik je deuvels eventueel in combinatie met houtlijm. Dit levert een zeer sterke verbinding op, die van de buitenzijde onzichtbaar is. Wel is demontage daarna een stuk lastiger. Gebruik dus alleen houtlijm in combinatie met deuvels als je niet verwacht de constructie te moeten demonteren.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred