Dievenklauw

Wat is een dievenklauw?

Een dievenklauw is een eenvoudige constructieve voorzorgsmaatregel die voorkomt dat een deur aan de scharnierzijde ontzet wordt, om zo toegang te verkrijgen. Het onderdeel zelf is een metalen pin (gehard staal), dat wordt aangebracht in de deurpost, boven of onder een scharnier.

Deze valt bij het sluiten van de deur in een bus in de zijde van de deur. In principe werkt het mechanisme andersom ook, waarbij de bus in de deurpost zit en de klauw in de deur zelf. Het resultaat is in beide gevallen hetzelfde, namelijk een vergrendeling van de deur aan beide zijden, wanneer de deur gesloten is.

Inbreker
Inbreker

Waarvoor wordt een dievenklauw gebruikt?

Een dievenklauw is een maatregel tegen inbraak. Een deur die met een klauw beveiligd is kan uiteraard nog steeds geforceerd worden, maar daarvoor is meer kracht nodig en wordt ook meer schade aangericht. Een deur die niet met een klauw beveiligd is kan in principe geforceerd worden door de scharnieren te ontzetten.

Dit wordt voorkomen door een dievenklauw. Door de klauw is de deur alleen te forceren met grote schade aan de deur en/of deurpost tot gevolg. Met alle extra tijd en geluid die hiermee gepaard gaan. Zo levert een dievenklauw inbrekers een belangrijke extra drempel op bij inbraak.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred