Doosbouw

Wat is doosbouw?

Doosbouw is een vorm van renovatie en/of herbestemming van een pand. Dezer manier van bouwen heeft specifiek betrekking op het interieur. Op deze manier creëer je ruimtes in een bestaand pand als dozen, in principe losstaand van de constructie. Eigenlijk is hier dus sprake van een zelfdragende constructie binnen een pand, die alleen de vloer van het oorspronkelijke pand gebruikt.

Wel profiteren als doos bouw gerealiseerde ruimtes van de water- en winddichtheid van het oorspronkelijke pand. In sommige gevallen hangt men de nieuwe ruimtes in het pand en ook glas gebruikt men veel bij de realisatie hiervan, zodat gebruikers zicht houden op de oorspronkelijke constructie.

Waarvoor past men doosbouw toe?

Doosbouw is met name populair bij de herbestemming of renovatie van oudere, zeer ruim opgezette panden. Bijvoorbeeld kern of publieke gebouwen. Hier is de isolatie vaak slecht en de ruimte overvloedig, wat het comfort en de energieprestaties zeer negatief beïnvloedt.

Tegelijk verhinderen kosten en een eventuele monumentale status bouwkundige ingrepen om dit te veranderen. Doosbouw is dan een praktisch alternatief. Isolatie en klimaat worden binnen de nieuwe ruimtes geregeld, terwijl er geen grote bouwkundige ingrepen nodig zijn in het pand waarin men doosbouw realiseert.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred