Dorpel

Wat is een dorpel?

Een dorpel is een horizontaal element dat zich onder of boven een raam- of deuropening bevindt. Onder een deuropening is de dorpel het element dat je doorgaans ‘de drempel’ noemt. Voor dorpels aan de bovenzijde van een opening gebruikt men doorgaans de term ‘bovendorpel’, terwijl het gebruik van onderdorpel zeldzamer is.

Meestal spreekt men hier gewoon van dorpel. Soms zijn de neuten waarop de omlijsting van een deuropening aan weerszijden op rust geïntegreerd in het horizontale element. Dit is een relatief recent verschijnsel. In dit geval heet het hele element nog steeds dorpel.

Traditioneel zijn neuten en dorpels gescheiden elementen, ook al zijn ze vaak van hetzelfde materiaal gemaakt. Wanneer dit horizontale element de scheiding vormt tussen twee ramen, of tussen een deur en bovenlicht, spreekt men ook wel van een kalf.

Waarvoor wordt een dorpel gebruikt?

Dorpels hebben meestal een waterwerende functie. Een onderdorpel voorkomt dat regenwater onder de deur doorstroomt. Bij raamopeningen is onder de onderdorpel vaak nog een regendorpel geplaatst, die een soort afdakje vormt en zo het regenwater van de onderliggende muur afvoert en voorkomt dat het water in de muur trekt.

Omdat een onderdorpel meestal van harde natuursteen of kunststof gemaakt is, heeft deze ook een belangrijke functie in het voorkomen van beschadigingen aan de deuropening.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred