Draadnagel

Wat is een draadnagel?

Een draadnagel is de officiële benaming voor het type nagel dat in het dagelijks taalgebruik doorgaans met ‘spijker’ wordt aangeduid. Het betreft dus een ronde nagel, met spitse onderkant en afgeplatte bovenkant. Kenmerkend aan deze nagel is het geruite patroon op de kop, dat voor een beter snijvlak zorgt.

Draadnagels worden, in tegenstelling tot échte spijkers, volautomatisch en machinaal uit staaldraad vervaardigd. Een traditionele spijker is handgemaakt en daarom ook vierkanter van vorm. Omdat een draadnagel uit staaldraad wordt gemaakt, is de omtrek hiervan perfect rond.

In de praktijk worden ‘échte’ spijker nog weinig gebruikt, omdat draadnagels veel goedkoper en massaler geproduceerd worden.

Draadnagels met hamer

Waarvoor wordt een draadnagel gebruikt?

Een draadnagel is het meest algemeen toegepaste manier om met name houten elementen te verbinden. Het bevestigen van draadnagels is een betrouwbare, toegankelijke en snelle manier om houten elementen te verbinden. Het is het meest gebruikelijk om de nagels met een hamer in het hout te spijkeren, maar met name voor kleinere draadnagels wordt ook wel een nagelpistool gebruikt.

Een draadnagel vertrouwt voor de stevigheid van de verbinding op de zijwaartse druk die het hout erop uitoefent. Dit maakt een nagelverbinding kwetsbaar wanneer er druk op de verbinding wordt uitgeoefend in de richting tegengesteld aan waarop de nagel in het hout is bevestigd. Schroeven zijn dan het logische alternatief.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred