Elementenbouw

Wat is elementenbouw?

Elementenbouw is een bouwmethode waarbij grote delen van de constructie buiten de bouwlocatie zelf worden geprefabriceerd. Op de bouwlocatie zelf zet men nog uitsluitend de geprefabriceerde onderdelen in elkaar en werkt men de constructie af. Het betreft hier zowel wand- en vloerelementen, zoals prefab betondelen, als de skeletconstructie. Bijvoorbeeld stalen of houten balken.

Hoewel elementenbouwen in zekere mate wordt toegepast bij (semi)permanente gebouwen, betreft het voor het merendeel tijdelijke constructies als noodgebouwen, containerwoningen en barakken. Wanneer het constructies van tijdelijke aard betreft, zijn de elementen vaak herbruikbaar.

Het grootste deel van de constructie breek je eenvoudig af om elders in dezelfde of vergelijkbare opzet weer op te bouwen. Dat is dan ook een van de voornaamste redenen waarom men kiest voor elementenbouw. Ook zijn de kosten aanzienlijk lager, ook indien het permanente constructies betreft die niet voor hergebruik in aanmerking komen.

Waarbij past men elementenbouw toe?

Bij diverse constructies gebruikt men (vormen van) elementenbouw. Permanente bouwmethodes vind je hoofdzakelijk in de woningbouw in het goedkopere segment, meestal bij geschakelde woningen. Het betreft dan grote aantallen vrijwel identieke woningen. Tijdelijke bouwmethodes zijn diverser in zijn gebruiksdoelen. In veel gevallen betreft het bouwketen of tijdelijke huisvesting van scholen. Ook tiny houses of containerwoningen zijn voorbeelden van elementenbouw.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred