EPDM

Wat is EPDM?

EPDM is een vorm van synthetisch rubber waarvan dakbedekking de voornaamste toepassing is in de praktijk. De naam is een afkorting van Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer; de bestanddelen van dit rubber. Het beschikt over diverse eigenschappen die deze toepassing logisch maken. Zo is EPDM bijzonder flexibel en temperatuurbestendig.

Onder invloed van grote temperatuurschommelingen scheurt het veel minder snel dan natuurlijk rubber, terwijl het wel dezelfde flexibiliteit heeft. EPDM is ook zeer goed bestand tegen UV-straling, zuren en basen. Planten en mossen hechten zich er nauwelijks op. Het materiaal wordt ruim een halve eeuw op grote schaal toegepast. De levensduur van een typisch EPDM-dak bedraag ook ongeveer een halve eeuw. Na 50 jaar is zelfs een dak van dit rubber aan vervanging toe.

Waarvoor past men dit rubber toe?

De voornaamste functie van EPDM is waterdichte dakbedekking. Van zichzelf heeft dit rubber geen isolerende werking. Bij het bouwen van een geïsoleerd dak volstaat het gebruik van EPDM dus niet. In de praktijk gebruikt men dit rubber als zogeheten folie. Dit zijn in feite rollen rubber die je direct op een dak aanbrengt.

Hier verlijm je ze met de ondergrond met een speciale lijmsoort. Als de afwatering en de overige dakconstructie verder in orde is, heb je zo een perfect waterdicht dak gecreëerd. EPDM past men uitsluitend toe op platte daken, als alternatief voor bitumen bijvoorbeeld. Op schuine daken zijn andere soorten dakbedekking beter op hun plek.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred