Epoxylijm

Wat is epoxylijm?

Epoxylijm is een tweecomponentenlijm op basis van de thermohardende kunststof epoxy. Dat wil zeggen dat deze stof zijn hardheid bij verhitting niet verliest. Iets dat voor lijm een uitstekende eigenschap is. Behalve dat het sterk en hittebestendig is, is epoxylijm geschikt om vrijwel alle soorten materialen te verlijmen.

Waaronder metalen, keramiek en beton. De lijmverbindingen van deze tweecomponentenlijm zijn niet alleen hittebestendig, maar ook watervast. De lijm is dus geschikt om buiten te gebruiken en zelfs om lekkages mee af te dichten. Tweecomponentenlijm kan zeer snel drogen, als dat gewenst is. Dat is echter lang niet altijd het geval, dus is epoxylijm verkrijgbaar in zowel snel- als langzaamdrogende uitvoeringen.

Waarvoor gebruikt men epoxylijm?

Epoxy lijm is extreem veelzijdig en gebruikt men voor tal van doeleinden. Het aanbrengen van vloer- of wandtegels en allerhande reparaties zijn enkele van de meest voorkomende. Een andere toepassing is bij het aanbrengen van lijmwapening. Hierbij verstevigt men een betonconstructie door uitwendige wapening aan te brengen en deze met epoxylijm met het beton te verlijmen.

Een voordeel van epoxy is dat het geen oplosmiddelen of andere vluchtige stoffen bevat. Je gebruikt het dus in de buitenlucht, zonde bijzondere beschermingsmiddelen of risico op vervliegen. Het is een van die zeldzame hulpmiddelen waar vrijwel geen nadelen en uitsluitend voordelen aan zitten.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred