Fontanel

Wat is een fontanel?

Een fontanel is, in de bouwkundige betekenis, een voorziening in een vloer of wand die je later eenvoudig doorbreekt. Het gaat hier dan om een punt waar het beton dus niet in volle sterkte is uitgevoerd of zelfs als losliggende plaat. Dit doet men om later eenvoudig een doorbraak te kunnen realiseren ten behoeve van leidingen of andere voorzieningen.

Door gebruik van een fontanel is de bouwkundige ingreep die daarmee gepaard gaat beduidend geringer dan deze anders zou zijn. Omdat een fontanel per definitie zwakker is dan de rest van de constructie, is deze per definitie nooit al te groot. Anders lijdt de stevigheid van de gehele vloer of constructie onder de fontanel.

Waarvoor gebruikt men fontanellen?

De voornaamste toepassing van fontanellen is wanneer in een constructie een toekomstige aanpassing is voorzien. Bijvoorbeeld wanneer men een ruimte voorziet als badkamer, toilet of bij het doortrekken van een rook of ventilatiekanaal. Ook wanneer men deze zaken niet per se voorziet, kan een fontanel op sommige plekken een logische voorziening zijn. In alle gevallen vergroot een fontanel de (verbouw)mogelijkheden van een pand.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred