Fretboor

Wat is een fretboor?

Met een fretboor maak je hout geschikt om in te schroeven. Deze handboor heeft meestal de vorm van de letter ‘T’, waarbij het dakje van de ‘T’ de handvatten zijn waarmee je de boor draait. Met de boor maak je al vast een klein gaatje in het hout, zodat het schroeven daarna makkelijker gaat.

Het handvat kan van hout zijn, zoals bij een kurkentrekker, maar ook van metaal. Als je de fretboor goed gebruikt vorm je de schroefgaatjes zo voor, dat je makkelijk met de nerf van het hout mee schroeft. Het schroeven gaat dan eenvoudiger en ook krijg je een steviger resultaat.

Waarvoor gebruik je een fretboor?

Je gebruikt een fretboor wanneer je schroeven in hout schroeft. Als je hiervoor een machineboor gebruikt, is een fretboor niet nodig. Handmatig in hout schroeven kan echter een uitdaging zijn. Dat geldt met name voor het begin.

Als de schroef nog niet vastzit in het hout, schroef je makkelijk scheef of op de verkeerde plek. Dit is daarna lastig te corrigeren. Door voor te boren met een fretboor voorkom je dit en krijg je veel betere schroefresultaten.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred