Fronton

Wat is een fronton?

Een fronton is bekroning van een gevel of opening in (neo)classicistische stijl. Het is dus een uit de Griekse en Romeinse bouwkunde ontleend decoratief element. De meeste frontons zijn driehoeken, maar ook andere vormen komen voor. Zo onderscheidt men bijvoorbeeld het boogfronton, gebroken fronton en golvende frontons.

Diverse frontons zijn ook voorzien van aanvullende decoraties. Dit gebruik is overigens ontstaan in de renaissance en was ongebruikelijk bij de oude Grieken en Romeinen. Wel gebruikelijk is dat het oppervlak van het fronton zelf rijkelijk versierd is met beeldhouwwerk en gravering.

Waarvoor wordt een fronton gebruikt?

Frontons zijn puur decoratief. Deze worden gebruikt om gebouwen met een belangrijke functie te benadrukken. In de meeste gevallen dienen ze als bekroning van de gehele gevel, maar ze worden ook wel op bescheidenere schaal toegepast boven deuropeningen en in nog zeldzamere gevallen boven ramen.

In al deze gevallen dient dat ook uitsluitend decoratieve doeleinden. Het is een manier om een toegang of gevel extra te accentueren en het belang ervan te benadrukken.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

moving_banner_fred